Vesti

Nova sezona krivolova prepelica - otkrivena tri slučaja u okolini Sremske Mitrovice

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je njihov Tim za borbu protiv krivolova u toku noći 9. na 10. avgust 2019. otkrio tri slučaja nezakonitog lova prepelica u okolini Sremske Mitrovice. Nelegalan lov je vršen uz korišćenje elektronskih vabilica za prepelice, koje su zakonom zabranjene i okarakterisane kao sredstvo za masovno uništavanje divljači.

Uz asistenciju policije Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici na jednoj od tri lokacije, u ataru sela Veliki Radinci, u vršenju nezakonitog lova pronađen je izvesni M. K. iz Sremske Mitrovice. Policijska patrola kod osumnjičenog pronašla je 3 krivolovljene prepelice, izvršila uviđaj i zaplenila elektronsku vabilicu. Pored toga što je osumnjičeni koristio za lov nedozvoljena sredstva, on je u vršenju dela zatečen sam, čime je načinio još jedan prekršaj jer je lov sitne divljači, u koje se ubraja i prepelica, dozvoljeno vršiti jedino u grupi lovaca koja ima najmanje tri člana.

Izjave i dokazi sa uviđaja prosleđeni su dežurnom javnom tužiocu koji će dalje odlučivati u ovom slučaju.

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ogorčeni su jer nadležna šumarsko-lovna inspekcija godinama ne vrši kontrole korisnika lovišta i pored saznanja da je krivolov prepelica široko rasprostranjen. Ovi novi otkriveni slučajevi potvrdili su ranija saznanja da se prepelice masovno krivolove, a da je usled toga njima brojnost značajno opala i da bi trajna zabrana lova na ovu vrstu ptice selice bila jedino rešenje.