Organski proizvodi ES Кomerca na zahtevnom evropskom tržištu

Na najvećem svetskom sajmu organske proizvodnje Biofah koji je krajem jula održan u Nirnbergu, na nacionalnom štandu koji su organizovale Privredna komora Srbije, Razvojna agencija Srbije i Serbia Organika predstavilo se devet proizvođača iz Srbije, među kojima i „ES Кomerc“ iz Prijepolja sa svojim asortimanom organskih sokova, džemova i testenine. Podatak da je izvoz organskih proizvoda iz Srbije u poslednjih deset godina porastao petnaest puta, upućuje na to da je or

Organsko pčelarstvo – šansa za izvoz meda u zemlje EU

Srbija ima uslove za bavljenje organskim pčelarstvom, ali je primena u praksi otežana zbog nesavesnih pojedinaca i neophodnih procedura koje bi trebalo ispuniti. U Prijepolju se niko ne bavi ovim vidom pčelarstva, jer geografsko poreklo našeg meda još uvek nije zaštićeno, što je jedan od najvažnijih preduslova.

Pinkova emisija u kojoj je Vučić izašao iz frižidera kršenje zakona, REM ćuti

Uoči aprilskih izbora na televiziji Pink poslednja se promovisala Srpska napredna stranka. Dvosatna emisija ostaće upamćena po izlasku iz frižidera predsednika Srbije Aleksandra Vučića. CINS otkriva da je ovo političko oglašavanje trajalo značajno duže nego što je to zakonom dozvoljeno, kao i da REM zbog ovog i drugih prekršaja na Pinku, Prvoj i Hepiju, nije podnelo prekršajne prijave.

Radić: Ukrajinski avion prevozio mine iz Krušika, koristili stari avion zbog niže cene

Ukrajinski avion koji je poleteo iz Srbije i srušio se u Grčkoj prevozio je mine iz Krušika, kaže za CINS vojni analitičar Aleksandar Radić. On objašnjava okolnosti pod kojima je za transport oružja izabran stari avion Antonov.

CINS otkriva: Ko je u firmi koja je trgovala minama iz aviona srušenog u Grčkoj

Od kada se srušio avion u Grčkoj, javnost se pitala ko je iza firme Valir koja je prodavala mine iz Krušika. CINS danas otkriva ko su ljudi u ovoj firmi.

Dostupan 86. broj biltena Progovori o pregovorima „Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji - Crvene linije i kap koja je prelila čašu“

U julskom broju biltena pisali smo o Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji i njenom značaju za budući tok evropskih integracija Srbije.

Rezolucija EP o Srbiji: Prekritičan dokument ili jasan pokazatelj višegodišnjih problema u Srbiji?

Evropski parlament usvojio je prošle nedelje Rezoluciju o Srbiji. Reakcije vlasti i ovog puta na dokument iz EP bile su oštre. Najviše pažnje u srpskoj javnosti dobio je amandman Evropskog parlamenta u kom se Srbija i Kosovo pozivaju da postignu sporazum o normalizaciji odnosa “zasnovan na međusobnom priznanju”. Tako je zanemareno sve ono drugo što stoji u tekstu rezolucije Evropskog parlamenta, a što se tiče vladavine prava, demokratije, izborno

Ka uspostavljanju saradnje sa privatnim sektorom za veću bezbednost dece

Užički centar za prava deteta (UCPD) je 11. jula 2022.godine realizovao fokus grupu sa privatnim subjektima koji svoje aktivnosti realizuju sa decom.

Picula: Utisak je da se Beograd lakše solidariše sa agresorom, nego sa žrtvom

Proces proširenja Evropske unije je politički i zato je važno da se pojedine države kandidati, poput Srbije, usaglašavaju i sinhronizuju sa politikama EU, rekao je poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula u specijalnom izdanju emisije portala European Western Balkans.

Izglasana rezolucija EP o Srbiji: Napredak u pregovorima tek posle sankcija Rusiji i reformi vladavine prava

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su na glasanju u sredu Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji, u kojoj se između ostalog preporučuje da se dalja pregovaračka poglavlja sa Srbijom otvore tek kada Srbija preduzme neophodne mere u usklađivanju sa spoljnopolitičkom pozicijom EU, ali i preduzme reforme u oblasti vladavine prava.

Neizvesna sudbina Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Dok se parlamentarnim izborima ne nazire kraj, u srpskoj javnosti uveliko se licitira ko će ući u novu vladu. Za mnoge bivše ministre ali i čitava ministarstva budućnost je više nego neizvesna. Jedno od njih je i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, čiji je zvanični povod za osnivanje bio da se u podeljenom srpskom društvu najzad razvije dijalog.

Dostupan 85. broj biltena Progovori o pregovorima „Između Evropske unije i Rusije - Igra sa otvorenim kartama“

Prvi letnji broj biltena Progovori o pregovorima posvetili smo poseti nemačkog kancelara Olafa Šolca i pozicioniranju Srbije između Rusije i Evropske unije.

Tokom češkog predsedavanja EU samit u Pragu, spoljna politika i reforme ostaju uslov za napredak Srbije

Među prioritetima češkog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, biće otvaranje bar jednog pregovaračkog klastera sa Srbijom, kao i održavanje samita u Pragu, na kojem će učestvovati ne samo Evropska unija i Zapadni Balkan, već i druge ne-članice EU. Međutim, usklađivanje sa spoljnom politikom i reforme ostaju uslovi za napredak u procesu integracija, zaključeno je na današnjem događaju u organizaciji Centra za evropske politike (CEP).

Preporuke za unapređenje sistema evidencije i nacionalne evaluacije AIKS

Četvrta, jednako važna, grupa preporuka za unapređenje funkcionisanja sistema alternativnog (vanzavodskog) izvršenja krivičnih sankcija i mera u Srbiji, jesu prepuruke koje se odnose na unapređenje sistema evidencije i nacionalne evaluacije AIKS.

Vakcinacija protiv HPV-a za decu od 9 do 19 godina u Prijepolju

Ova vakcina nije obavezna, već preporučena i odobrena je za primenu kod devojčica i dečaka uzrasta od 9 godina, s tim što se deci od 9 do 14 godina daje u dve doze u razmaku od 6 meseci, dok deca od 15 do 19 godina primaju tri doze vakcine.

[EWB Intervju] Košar: Francuskoj se pogrešno pripisuje skepticizam prema proširenju zbog njene želje da reformiše EU

Francuska u potpunosti podržava brzi ulazak Srbije – i uopšte Zapadnog Balkana – u Evropsku uniju. Predsednik Emanuel Makron je to nedvosmisleno rekao u nekoliko navrata: regionu je potrebna jasna perspektiva, u razumnom vremenskom roku

Sadašnja metodologija ne daje rezultate, može li se novim modelima do bržeg pristupanja?

Bez obzira što su reči o evropskim integracijama pale u senku više nego dinamične konferencije za medije predsednika Srbije i nemačkog kancelara, Šolc ipak jeste ponudio nešto malo optimizma oko procesa pristupanja.

[EWB Intervju] Lazarević: Vlast u Srbiji ne komunicira evropske integracije na adekvatan način

Rat u Ukrajini učinio je ono što su mnogi mislili da je nemoguće – vratio je debatu o politici proširenja. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je da bi politika proširenja mogla da se reformiše tako da proces bude “sektorski”, dok sličnu stvar zagovara i austrijski Kancelarijat u svom non-pejperu. Ideju da bi benefite članstva u EU države kandidati mogli da osete i pre formalnog članstva, u oktobru prošle g