Vesti

Kalendar juna

3. jun

 

INFORMATIVNI kanal "Euronews Srbija" počeo sa radom, a stopostotni vlasnik je državni mobilni operater Telekom. Zakon o javnom informisanju naznačava da država kao ni preduzeća u državnom vlasništvu ne mogu biti vlasnici medija, ali je ipak nađena "rupa", jer po objašnjenju predsednice Saveta REM Olivere Zekić, firma Arena chanel group d.o.o. je nosilac dozvole za pružanje medijske usluge televizijskog programa, a Telekom je osnivač ovog društva. "Ovo je u skladu sa članom 46 Zakona o javnom informisanju, kojim je propisano da lice koje distribuira (u ovom slučaju Telekom) može da bude izdavač, odnosno pružalac medijske usluge preko povezanog lica", tvrdi Olivera Zekić.

 

9. jun

 

POVODOM Dana lista Danas, izabrani laureati godišnjih nagrada redakcije. Nagradu "Stanislav Staša Marinković" ponela je novinarka Njuzmaks Adrije (Newsmax Adria) Jelena Obućina, po obrazloženju žirija, zbog svog originalnog autorskog pristupa u vođenju i uređivanju emisije "Pregled dana", dok je nagradu "Nikola Burzan", koja se dodeljuje unutar redakcijeDanasa, dobila novinarka političke rubrike Mariji Stojanović, koja je već godinama nudi čitaocima odličan sadržaj i nova saznanja o najvažnijim društvenim i političkim temama.

 

NOVOSADSKI radio 021 obeležio je 24 godine postojanja pokretanjem nove delatnosti, onlajn gift šop pod nazivom "ShopiNS". Nova onlajn prodavnica na autentičan način pokušava da pruži odgovor na pitanje "Šta je novosadski?", a sa ciljem da oni najverniji slušaoci i čitaoci konačno dobiju mogućnost da na konkretan način podrže i pomognu rad redakcije koja već duže od dve decenije čuva kvalitetno novinarstvo, ali i duh Novog Sada. Za "ShopiNS" je crtala ilustratorka Olivera Popović, poznatija kao Oli Poppins.

 

11. jun

 

NAVRŠILO se 20 godina otkako je ispred svog doma u Jagodini mučki ubijen novinar Večenjih novosti Milan Pantić, a još uvek nisu pronađeni počinitelji, kao ni naručioci ovog zločina. Komisija za istraživanje ubistava novinara je nadležnom javnom tužilaštvu u Jagodini dostavila veliki broj informacija koje upućuju na dokaze u slučaju, međutim postupak se još uvek nalazi u predistražnoj fazi. NUNS je podsetio javnost da je Pantić svirepo ućutkan zbog pisanja o korupciji i kriminalu u Jagodini i Pomoravlju, naglasivši da ovaj zločin ne sme nikako da bude zaboravljen i nerasvetljen.

 

14. jun

 

NAKON izborne skupštine Udruženja novinara Srbije održane krajem maja i izbora Živojina Rakočevića za predsednika, konstituisana je Uprava od 40 izabranih članova. Za potpredsednike UNS-a izabrani su Olivera Milošević, novinarka Politike iz Smedereva, i Slobodan Ćirić, novinar lista Napred iz Valjeva. Izabran je i novi Izvršni odbor od sedam članova, kojim će predsedavati Slobodan Radičević, urednik RTV Kruševac, dok je nova potpredsednica Jelena Spasić, urednica u Kuriru.

 

17. jun

 

Sudsko veće "isključio javnost" sa suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije pošto su učesnici procesa iznosili primedbe na dokaze koji su imali oznaku državne tajne ili strogo poverljivih dokumenata. Reč je o ponovljenom suđenju, koje je počelo u oktobru prošle godine. Pre toga je prvostepenu presudu iz aprila 2019, kojom su četvorica optuženih osuđena na ukupno 100 godina zatvora, ukinuo Apelacioni sud. Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.