Organizacije civilnog društva i mediji u studijskoj poseti Briselu

Predstavnici 20 partnerskih organizacija civilnog društva i medija su od 28. maja do 1. juna 2018. godine, u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji” učestvovali u studijskoj poseti Briselu. Putovanje je obuhvatilo preko 30 sastanaka i poseta institucijama Evropske unije, organizacijama civilnog društva kao i medijima u Briselu.

Obradović: Bez regulisanja položaja novinara, priča o okruženju nema smisla

U niškom Medija centru, 13. juna održane su konsulacije sa predstavnicima nevaldinih organizacija, medija i medijskim stručnjacima u vezi sa strateškim rešenjima u oblasti razvoja sistema javnog informisanja u RS do 2023. godine.

SUD POTVRDIO NEZAKONIT RAD JKP "GRADSKA TOPLANA"

Prekršajni sud je presudio, po tužbi UPSS, da su JKP „Gradska toplana“ Niš i njen bivši direktor odgovorni što, suprotno zakonu, nemaju zaključene pisane ugovore sa krajnjim korisnicima toplotne energije.

Upitnik – položaj i stavovi mladih u Republici Srbiji

Pozivamo sve mlade između 15 i 30 godina da popune upitnik o položaju i statovima mladih u Republici Srbiji. Nalazi upitnika će se naći u Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih za 2018. godinu koji realzujemo kroz projekat "Glas mladih u demokratskim procesima".

...A OD PROPALE INDUSTRIJE - OPASNE MATERIJE

Nekadašnji nosioci industrijskog razvoja u Loznici – HE Viskoza i Fabrika auto-traktorskih kočnica FAK početkom ovog veka otišli su u stečaj i doživeli neslavnu sudbinu, a građanima je kao „uspomena“ na ove nekada industrijske gigante ostala briga o opasnim materijama koje kao svojevrsna pretnja građanstvu vrebaju iz kruga ovih fabrika.

1968. traženje (ne)mogućeg

1968. je godina kada se mladost sveta pobunila protiv društvene nepravde, okoštalog tradicionalizma, dominacije birokratije i razorne sile. Talas ovog bunta zaobišao je samo jedan kontinent. U socijalističkoj Jugoslaviji glasno je progovorila generacija koja je vaspitavana na načelima jednakosti i slobode, ali ih je smatrala službeno proklamovanim, a društveno neprisutnim.

SD: Lokalna inicijativa u Brusu - promocija i debata

Mladi su ukazali na visoku nezaposlenost i neophodnost usmeravanja politika tako da mladi ostaju u Brusu. Mladi kroz tehnike strukturiranog dijaloga žele da ukažu donosiocima odluka na probleme sa kojima se suočavaju i da predlože načine za njihovo rešavanje.

Aleksandra Mirić o Nišu kao Evropskoj prestonici kulture: (Emisija 15 minuta)

Titulu Evropske prestonice kulture Niš bi mogao da ponese, kaže arhitekta-konzervator Aleksandra Mirić, a osim što bi profitirao, smatra ona, ako bi se ugledao na Marsej u Francuskoj i “pametno” potrošio novac, mogao bi da unapredi i obogati svoju kulturnu ponudu na duže staze.

Javno-privatna partnerstva u službi profita ili građana?

Na tribini „Javno-privatna partnerstva u službi profita ili građana“ održane 7. juna u Beogradu u organizaciji Inicijative Ne davimo beograd i Udruženog pokreta slobodnih stanara, ddošlo se do zaključaka da postoji nepoštovanje i nesprovođenje zakona, sukob interesa, netransparentnost ugovora i država koja se zaštitnički odnosi prema partnerima.

Nepoznatim “medijskim” firmama najveći iznosi na konkursu Ministarstva

Tekst ukazuje na to da su dve nepoznate, nazovi medijske firme dobile najveću finansijsku podršku na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje javnog interesa u medijskim sadržajima.

Prilozi za izradu nove medijske strategije Srbije do 2023. godine

Nezavisno udruženje novinara Srbije u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine, Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija, Asocijacijom lokalnih nezavisnih medija “Lokal press” i Asocijacijom onlajn medija od novembra 2017. godine do kraja maja 2018. radilo je na kreiranju tzv. alternativne medijske strategije. Ovaj tekst predstavlja skraćenu verziju tog obimog dokumenta.

Promocija aplikacije "PRIJAVI EKOLOŠKI PROBLEM"

Nedavna promocija aplikacije ‘’Prijavi ekološki problem’’ na treningu ‘’Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine i pojedinaca za sprečavanje nezakonitog ubijanja, trovanja, hvatanja, držanja i trgovine divljim pticama u Srbiji“, Društva za zaštitu o proučavanje ptica Srbije u Sremskim Karlovcima, je upravo rezultat umrežavanja organizacija civilnog društva na re

Održana diskusija "Podobni mediji – povlašćeni mediji"

Na juče održanom panelu CINS-ovi sagovornici su govorili o funkcionisanju Novinske agencije Tanjug, načinima na koji se mediji bliski vlasti finansiraju, kao i pritiscima sa kojima se suočavaju nezavisne redakcije.

Udruženje Stara planina pozvalo Ministarstvo da pronađe način da u proces upravljanja uključi lokalne zajednice

Udruženje Stara planina pozvalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i ministra gospodina Gorana Trivana, da zajedno sa predstavnicima lokalne zajednice pronađu "treći put" - dobro upravljanje zaštićenim prirodnim dobrima.

Udruženi građani u borbi protiv korupcije

Dana 29.05.2018. godine u organizaciji UPSS i Birodi održana je rasprava o borbi protiv korupcije u Kući ljudskih prava u Beogradu.

Da li postoje povlašćeni mediji?

CINS će na panel diskusiji 30. maja u EU info Centru od 11 do 13 časova predstaviti istraživanja o problemima u finansiranju medija

POVODOM EVROPSKOG DANA PARKOVA PRIRODE: ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA U SRBIJI – RESURS ZA RAZVOJ ILI EKSPLOATACIJU?

Na današnji dan 1990. godine je u Švedskoj proglašen prvi Nacionalni park u Evropi. Ovogodišnja tema je jedinstvo prirodnog i kulturnog nasleđa Evropi, a inspirisana je idejom da se ljudi (ne odričući se) kroz svoj kulturni identitet povežu sa prirodom. “Kulturna baština: to nam je u prirodi!“ glasi slogan Evropske federacije Nacionalnih parkova – Europark (EUROPARC), na čiju je inicijativu i ustanovljeno obeležavanje ovog dana.

Mediji civilnog društva usvojili Platformu za saradnju – TV Forum jedan od inicijatora Mreže medija civilnog društva

Mediji civilnog društva iz Srbije usvojili su u Novom Sadu Platformu za saradnju i pozvali i ostale medije civilnog sektora da im se pridruže, kako bi se ojačala alternativna medijska scena, koju čine mediji koji su neprofitni, koji rade u javnom interesu i koji ne podležu političkim i drugim vrstama pritisaka. TV Forum jedan je od inicijatora Mreže medija civilnog društva, a sastanku je prisustvovala novinarka TV Forum Mirela Veljović.

„Diskriminacija, stereotipi i predrasude", javni događaj u Kosjeriću

Javni događaj pod nazivom „Diskriminacija, stereotipi i predrasude“ održan je u četvrtak, 24. maja 2018. godine, u prostorijama udruženja građana „Ko Aktiva“, Centru za edukaciju i realizaciju „Inkubator“, u Kosjeriću. Događaj su organizovali udruženje građana „Ko Aktiva“ i „Užički centar za prava deteta“ u saradnji sa nastavnicima osnovnih škola „Mito Igumanović“ iz Kosjerića, „Jordan Đukanovi�

Javna akcija u Arilju „ Upoznajmo se “

Društvo za podršku osoba sa invliditetom „Impuls“ i Užički centar za prava deteta održali su 18. maja 2018. godine javni događaj na otvorenom pod nazivom „Upoznajmo se “. Radionica je bila namenjena srednjoškolcima, ali i svim ostalim zainteresovanim sugrađanima i imala je za cilj podizanje svesti o prirodi teškoća sa kojima se susreću osobe i deca sa smetnjama u razvoju i unapređenju njihovog položaja u društvu.