Umrežavanje organizacija civilnog društva i medija - put ka otvorenijem pristupanju Srbije EU

Predstavnici 21 partnerske organizacije civilnog društva i medija su od 16-18. aprila 2018. godine, u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, pohađali obuku u Mećavniku, na Mokroj Gori.

Informisanje u javnom interesu – Muljanje medijskim dinarom

Za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u 2017. godini opredeljeno je 5 miliona dinara. Već je pisano da javni konkurs u opštini Prijepolje u 2017. godini nije sproveden u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i drugim podzakonskim aktima. Od formiranja stručne komisije do odluke o dodeli sredstava učinjeno je niz nezakonitih radnji.

Radionice sa mladima na temu: Pravo na zaštitu od diskriminacije

Krajem marta i početkom aprila Udruženje SMART Nova Varoš, Osnovna škola "Živko Ljujić" i Užički centar za prava deteta realizovali su 5 radionica na temu Pravo na zaštitu od diskriminacije za mlade, kojima je prisustvovalo oko 95 mladih. Radionicama su prisustvovali učenici 8. razreda, ali i učenici srednjih škola.

Održana druga obuka za lokalne koordinatore za strukturirani dijalog

U Vršcu je od 13 - 15. aprila održana druga obuka za lokalne koordinatore za strukturirani dijalog na temu javnih lokalnih politika i javnog zagovaranja, kako bi se učesnici treninga pripremili za lokalne info sesije o strukturiranom dijalogu i realizaciju lokalnih inicijativa - predloga javnih politika. Učesnici treninga bili su predstavnici šest jedinica lokalne samouprave koje su prošle i prvi trening.

Obeležena 19. godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Godišnjica ubistva novinara, vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije obeležena je na mestu gde je ubijen ispred zgrade u kojoj je živeo, u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu. Skupu su prisustvovali članovi njegove porodice, prijatelji, kolege, predstavnici pojedinih državnih institucija i međunarodnih organizacija.

Prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji – drugi alternativni izveštaj o implementaciji aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23 u delu koji se odnosi na prava deteta

Užički centar za prava deteta je realizovao nezavisnu procenu analize ostvarenosti prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji – drugi alternativni izveštaj o implementaciji aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23 u delu koji se odnosi na prava deteta.

Predsednik lovaca nezakonito držao zaštićene životinje!

Postupajući po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), Pokrajinskiinspektor za zaštitu životne sredine, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i policijski službenici izApatina otkrili su nezakonito držane žive i preparirane jedinke strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta uSvilojevu kod Apatina.

Novinarska i medijska udruženja: Nametanje nelegitimne medijske strategije

Najveća novinarska i medijska udruženja su javno zatražila da se povuče Nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, koji je izradila radna grupa Ministarstva kulture i informisanja, jer je nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika medijske zajednice i civilnog društva.

NUNS: I posle 24 godine nekažnjeno ubistvo novinarke Dade Vujasinović

Navršavaju se 24 godine od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović a da taj zločin još nije rasvetljen, uprkos više puta obnavljanim istragama i veštačenjima i nebrojenim obećanjima nadležnih državnih organa.

Opštinsko veće Topole nezakonito preinačilo odluku Komisije za ocenjivanje medijskih projekata

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS, ANEM, LP i NDNV) javno je osudila nezakonitu odluku Opštinskog veća opštine Topola da preinači predlog komisije zaocenjivanje medijskih projekata podnetih na Konkurs za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz budžeta opštine Topola u 2018. godini, i zatražilo da se ta neyakonita odluka poništi.

Poglavlje 27 – veliki izazov na evropskom putu Srbije

Ministarstvo zaštite životne sredine intenzivno radi na otkrivanju lokacija i sprečavanju kriminalnog, neadekvatnog odlaganja opasnog otpada širom Srbije, uz ostvarivanje bliske saradnje sa svim nadležnim subjektima, pre svega istražnim i pravosudnim organima.

U prvom tromesečju iz budžeta milijarda dinara za sufinansiranje medijskih projekata u Srbiji

Nezavisno udruženje novinar Srbije, u okviru projekta koji podržava Beogradska otvorena čkola, prati i analizira proces budžestkog sufinansiranja javnog interesa u medijskim sadržajima. Ovo je izveštaj NUNS-a o sufinansiranju medijskih projekata na svim novima države u periodu od 1. januara do 30. marta 2018. godine.

Strategija proširenja EU – pogledi iz Brisela

Strategija proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan vratila je u fokus ovaj region. Iako su pojedine članice skeptične prema proširenju, kao i prema 2025. kao eventualnom roku za prijem Srbije i Crne Gore, zvaničnici u Briselu ističu kako je dokument važan jer se pažnja vratila nakon mnogo godina. Međutim, nisu sve članice EU podjednako zainteresovane za proširenje, imajući u vidu da se trenutno bave unutrašnjim problemima poput Bregzita.

Radionice sa mladima u Užicu: EU integracije-značaj za mlade

U prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u Užicu, održane su četiri radionice namenjene srednjoškolcima. Mladi su upoznati sa projektom „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“, a značajan deo vremena je posvećen temama koje su od značaja za mlade. To su teme koje su zastupljene u Evropskom dnevniku.

Igor Šoltes: Potreban dijalog umesto sile

Kosovski „čvor“ dodatno je zamršen i to ne ide u prilog nijednoj od strana ukoliko istinski žele da postanu deo Evropske unije, što su odavno proklamovale kao „strateški cilj“.

Članstvo u STO – dobit za Srbiju

Srbija je krajem prošle godine otvorila poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Međutim, kako bi uspešno zatvorila navedeno poglavlje, neophodno je da naša država ispuni dva merila – postane članica Svetske trgovinske organizacije (STO) i usvoji Akcioni plan.

Bilateralni sporovi Srbije – kako pomiriti “nepomirljive”

Pitanje bilateralnih sporova se mora rešiti da bi Srbija ušla u Evropsku uniju, a isti princip važi i za sve ostale zemlje u regionu.

Doprinos procesu evropskih integracija direktno u Briselu

U periodu od 19. do 23. marta partneri na projektu „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ posetili su institucije Evropske unije (EU), organizacije civilnog društva i medije u Briselu.

Шеста седница НО ЈКП „Градска топлана“

Дана 19.03.2018. године, са почетком у 8 часова, одржана је шеста седница надзорног одбора на којој је присуствовала Чедослава Ристић, као представник УПСС у празној столици.