Vesti

Na suđenju za navodne pretnje Vučiću saslušan njegov šef obezbeđenja

Na ponovljenom suđenju Aleksandri Janković Aranitović, optuženoj da je ugrozila sigurnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, juče je svedočio njegov šef obezbeđenja Darko Đošić rekavši da je Vučić bio upoznat sa njenim komentarom i da su zbog njega, kao i u drugim slučajevima, pojačali mere obezbeđenja. Odbrana Janković Aranitović je sa druge strane prikazala snimak sa konferencije za medije na kojoj Vučić kaže da ne koristi Tviter. Izricanje presude zakazano je za 15. decembar.
Višem sudu u Beogradu juče je održano suđenje Aleksandri Janković Aranitović jer je navodnim pretnjama na Tviteru ugrozila sigurnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Naime, ona je 24. jula prošle godine revoltirana situacijom u društvu na Tviteru pogrdnim rečima izvređala decu predsednika Srbije zbog čega je u januaru osuđena na šest meseci uslovnog zatvora.

Ipak, kako smo već pisali, na osnovu žalbe advokata odbrane Aleksandra Olenika i Ivane Soković, početkom jula Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je tu presudu i vratio postupak na ponovno suđenje jer se ugroženost i uznemirenost Vučića nije mogla ceniti bez njegovog ispitivanja.

Na jučerašnjem ročištu rukovodilac obezbeđenja predsednika Srbije Darko Đošić je, na pitanje sudije na koji način je shvatio objavu Janković Aranitović, kazao da je to subjektivni osećaj svakog lica:

„Ja ne mogu da se izjasnim o tome kako se neko određeno lice osećalo u datom momentu, ali ono što mogu da vam kažem jeste da radnje koje mi preduzimamo nikakve veze nemaju sa time kako se lice oseća.“

On je rekao i da sa sigurnošću može da potvrdi da je Vučić bio upoznat sa pretnjom, odnosno komentarom koji je Janković Aranitović postavila ispod objave predsednikovog zvaničnog Tviter profila. O komunikaciji između njega i Vučića, kako je rekao, nije mogao da priča:

„Sadržaj moje i njegove komunikacije je službena tajna.“

Na pitanje sudije da li je povodom ove objave bilo nekih izmena mera obezbeđenja, Đošić je rekao da je jedna od mera, koje se primenjuje na svaku pretnju uključujući i ovu, prelazak na pojačanu varijantu obezbeđenja što se ogleda u „angažovanju većeg broja ljudi, sredstava, opreme i drugog“.

Pored Đošićevog svedočenja juče je u sudnici pušten i video sa konferencije za medije iz aprila ove godine na kojoj Vučić kaže da ne koristi Tviter, a koji su kao dokaz predložili advokati odbrane. O ovoj izjavi predsednika Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je ranije pisao.

Naime, na pitanje novinarke KRIK-a da prokomentariše saopštenje te društvene mreže da je krajem 2019. uklonila 8.558 „bot” naloga koji su promovisali Srpsku naprednu stranku i Vučića, predsednik je negirao da koristi Tviter.

„Nemam pojma. Na Tviteru nisam, da vam iskreno kažem”, istakao je Vučić i dodao da nikada nije čuo da je bilo ko na Tviteru za njega rekao nešto pozitivno.

I dok je advokatica odbrane Ivana Soković tvrdila da je suština videa da Vučić kaže da ne koristi Tviter i da takva izjava nije sklona tumačenjima, tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Jovan Nikolić je smatrao da je ono što se vidi u snimku irelevantno za predmet s obzirom da Vučić nije pitan za konkretan slučaj.

I odbrana i tužilaštvo ostali su pri završnim rečima iz ranijeg postupka. Tako tužilaštvo traži da se Janković Aranitović osudi na kaznu zatvora od pet godina, dok odbrana traži oslobađajuću presudu. Donošenje presude zakazano je za 15. decembar.

Podsetimo, CINS je ranije pisao kako je zbog veštačenja koje nije bilo zasnovano na svim podacima Janković Aranitović mogla da završi u psihijatrijskoj bolnici.