Vesti

Za pretnje Vučiću ponovo osuđena na šest meseci uslovno

Viši sud u Beogradu doneo je danas presudu kojom je Aleksandra Janković Aranitović proglašena krivom za ugrožavanje sigurnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona je, u ponovljenom postupku, osuđena uslovno na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci.
Aleksandra Janković Aranitović osuđena je danas u Višem sudu u Beogradu na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest meseci jer je ugrozila sigurnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Naime, ona je 24. jula prošle godine revoltirana situacijom u društvu na Tviteru pogrdnim rečima izvređala decu predsednika Srbije.

Ova kazna se neće izvršiti ukoliko Janković Aranitović u roku od dve godine od dana pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo. Međutim, čak i da se to desi, u kaznu zatvora Janković Aranitović biće uračunato šest meseci koje je provela u pritvoru.

Sudija Jelena Škulić kazala je da je pri donošenju odluke sud imao u vidu da je Janković Aranitović priznala da je napisala sporni komentar na Tviteru jer je želela da uvredi predsednika Srbije, ali ništa više od toga. Međutim, sud smatra da nije reč o psovkama i vređanju karakterističnom u srpskom jeziku već pretnji koja kod lica kojem je upućena „izaziva osećaj uznemirenosti, nesigurnosti i nespokojstva“ tim pre što se vezuje za decu oštećenog „što po prirodi stvari najteže i najozbiljnije pogađa svakog roditelja“.

Škulić je istakla da je u ponovljenom postupku nesumnjivo utvrđeno da je Vučić bio upoznat sa komentarom te da je sud zaključio da je on nesporno morao da doživi osećaj ugroženosti i da ga je to moralo uznemiriti na način koji odgovara osećaju lične nesigurnosti, odnosno nespokojstva kao bitnom obeležju krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti:

„Naime, svakog roditelja neminovno najviše pogađa kada se takva vrsta izjave upućuje njemu, ali se pritom odnosi na njegovu decu kao njemu bliska lica jer za bilo kog roditelja svakako ne postoje lica koja su mu bliža nego što su to njegova deca.“

Današnja presuda doneta je nakon što je Apelacioni sud u Beogradu, na osnovu žalbe advokata odbrane ukinuo prvobitnu presudu kojom je Janković Aranitović takođe bila osuđena na šest meseci uslovnog zatvora i vratio postupak na ponovno suđenje. U svom rešenju Apelacioni sud je naveo da se ugroženost i uznemirenost Vučića nije mogla ceniti bez njegovog ispitivanja.

Ipak, ni u ponovljenom postupku oštećeni Aleksandar Vučić nije saslušan u sudnici.

Podsetimo, prošle nedelje je u sudnici ispitan rukovodilac obezbeđenja predsednika Srbije Darko Đošić, a sudija je obrazlažući presudu rekla da je iz njegovog iskaza „nesumnjivo utvrđeno da je oštećeni upoznat sa sadržinom predmetnog komentara optužene“:

„Da su pretnje shvaćene veoma ozbiljno zbog čega su preduzete određene aktivnosti i mere koje se ogledaju u angažovanju većeg broja ljudi, sredstava, opreme i drugog.“

Škulić je kazala da to direktno opovrgava suprotnu tezu odbrane i čini irelevantnim sadržaj snimka sa konferencije za novinare iz aprila na kojoj Vučić kaže da ne koristi Tviter. Taj snimak odbrana je izvela kao dokaz prošle nedelje, a o ovoj izjavi predsednika Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je ranije pisao.

Janković Aranitović takođe su izrečene i mere bezbednosti – obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi i oduzimanje predmeta, odnosno telefona. Podsetimo, CINS je ranije pisao kako je zbog veštačenja koje nije bilo zasnovano na svim podacima Janković Aranitović mogla da završi u psihijatrijskoj bolnici.

 Na ovu presudu odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.