Vesti

Dijalog vlasti i opozicije u Srbiji je nemoguć bez posredovanja Evropskog parlamenta

BEOGRAD – Sledeće nedelje trebalo bi da se održi sastanak predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića i Dejvida Mekalistera, predsedavajućeg Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET), nakon čega će, kako je najavljeno, biti poznato kada će biti nastavljen dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Priprema novog dijaloga odvija se u atmosferi u kojoj je gotovo izvesno da za stolom neće biti svi relevantni akteri političke scene u Srbiji, bez obzira na to šta će biti dogovoreno između Dačića i Mekalistera.

Naime, dijalogu posredovanom od strane Evropske unije za sada protive se lideri Demokratske stranke Srbije (DSS) i SPAS-a, Miloš Jovanović i Aleksandar Šapić.

Jovanović je prošle nedelje apelovao na vlast u Srbiji da se donese odluka da međustranački dijalog bude bez stranog posredovanja.

On je za TV Prva rekao da DSS neće učestvovati u dijalogu ukoliko ga budu vodili stranci.

„Makar se ne voleli, makar se na dijalogu uhvatili za gušu, naša je dužnost zbog države koja postoji vekovima, zbog dostojanstva, da imamo odgovornost i da sednemo za sto i razgovaramo između sebe“, izjavio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, radi se o procesu političkog samosazrevanja i da to ne mogu da donesu stranci.

„Insistiram na tome da sednemo sami, jer se niko neće brinuti o Srbiji sem nas samih. Imam hiljadu zamerki na ovu vlast, ali bilo bi me sramota da pred strancima govorim da stvari ne valjaju“, rekao je Jovanović.

Da se „prljav veš ne iznosi iz kuće“ smatra i lider SPAS-a Aleksandar Šapić, koji je rekao da bi voleo da je moguće da vlast i opozicija razgovaraju bez posredstva stranaca, dodajući da ga je i pred tim strancima sramota što su dovedeni da budu medijatori među Srbima.

Iako nije najjasnije ko će sve predstavljati opozicione partije u novim rundama međustranačkog dijaloga, proevropske partije Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS) i Pokret slobodnih građana (PSG) insistiraju na posredovanom dijalogu od strane Evropske unije.

Pročitaj još: Pismo proevropske opozicije evroparlamentarcima: Nastaviti međupartijski dijalog što pre

Da li je dijalog moguć bez medijacije Evropske unije?

Predsednik Upravnog odbora Centra za Evropske politike (CEP) i član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BIEPAG) Srđan Majstorović za EWB kaže da je Srbija u prethodnom periodu imala priliku da se uveri da dijalog između političkih neistomišljenika liči na nemoguću misiju.

„ Srbija se danas nalazi u „vanrednom stanju“ po pitanju poštovanju demokratskih vrednosti i principa. Posmatrajući način i sadržinu međusobne komunikacije, stiče se utisak da se nivo političke kulture u poslednjih 9 godina spustio na nivo 90-ih godina prošlog veka. U situaciji u kojoj ne postoji politički interes da se pokrene iskrena debata o ključnim temama koje u ovom trenutku opterećuju političku scenu u Srbiji, dijalog nije moguć bez uvođenja posrednika“, rekao je Majstorović.

Prema njegovim rečima, posredovanje predstavnika EP je neprijatna realnost, ali je neophodno, što je odraz nedoraslosti suprotstavljenih političkih elita u Srbiji da samostalno rešavaju nagomilane probleme, a izborni uslovi su samo jedan od njih.

Na pitanje da li bi vladajuća partija pristala na dijalog bez pritisaka od strane EU, Majstorović odgovara da bi vlast možda i pristala na dijalog bez insistiranja EU, ali je pitanje koliko bi takav dijalog bio iskren i autentičan.

„Svedoci smo da predstavnici vlasti redovno izražavaju navodnu spremnost za razgovore sa neistomišljenicima. Međutim, deo građana i opozicije je izgubio poverenje u iskrenost ovakvih poruka. Činjenica je da je izgubljeno poverenje u zakone i institucije, i to je ključni problem srpskog društva čije će posledice biti dugoročne. To je produkt dugog perioda personalizacije vlasti, selektivne primene propisa, neispunjavanja preuzetih obaveza, agresije prema neistomišljenicima i obezvređivanja institucija’’, smatra Majstorović.

On objašnjava da je za uspeh dijaloga ključno da postoji barem minimum poverenja među učesnicima.

‘’Za uspeh dijaloga ključno je da se uspostavi barem minimum poverenja među učesnicima. To će biti moguće isključivo ukoliko vlast pokaže zrelost i u celosti primeni ono što bude rezultat razgovora, a EU preuzme ulogu garanta postignutog sporazuma i u saradnji sa organizacijama civilnog društva obezbedi nadzor njegove primene’’, kaže Srđan Majstorović iz CEP-a.

Majstorović ističe da je važno da Evropski paralement u predstojećem dijalogu ostvari bolju saradnju sa ostalim institucijama EU, kao što je Evropska komisija.

‘’Veoma je važno da EP u nastavku dijaloga ostvari snažniju saradnju i bolju koordinaciju sa ostalim institucijama EU, da se koriste kapaciteti EK i njene ekspertske misije koje mogu pomoći u nadzoru primene rezultata pregovora, ali i da se redovno informišu države članice u okviru Saveta EU imajući u vidu politički značaj dijaloga za budući tempo pristupnih pregovora sa Srbijom“, kaže Majstorović.

On kaže da EU nije samo posrednik u dijalogu, već da je i u njenom interesu da predstojeći razgovori dovedu do konkretnih rezultata, dodajući da su predstavnici Evropskog parlamenta u dosadašnjem toku razgovora pokazali jedinstven stav u vezi konkretnih očekivanja od srpskih vlasti, te da je značajno primetiti da se pojedini članovi delegacije Evropskog parlamenta diskredituju u srpskoj javnosti.

„ U interesu EU je da Srbija, kao država koja pretenduje da postane njena članica, u potpunosti ispuni osnovne uslove za pristupanje, kao što je postojanje demokratskih institucija (fer i slobodni izbori) i vladavine prava (nezavisno sudstvo i borba protiv korupcije“, smatra Majstorović.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević za naš portal kaže da ne bi trebalo odbijati posredničku ulogu nekoga ko je pokazao u prethodnoj rundi da će biti pošteni “broker”.

“Žao mi je što je ovo jedna od poruka iz Srbije. Očekujemo da će Evropski parlament imati jasnu ulogu bez obzira na to kakve odgovore dobijaju iz Srbije. To je njihov mandat koji će ispuniti”, kaže Antonijević.

Prema njegovim rečima, u celoj javnoj sferi je na delu “sluđivanje”, te da je loše što oko ovako važnih pitanja akteri ne izlaze sa jasnijim platformama.

“Ne treba zaboraviti da gubimo nedelju za nedeljom i mesec za mesecom. U trenutku kada smo ušli u taj dijalog sredinom 2019. godine, svi su govorili o tome da nema dovoljno prostora i vremena, a sada se opet to vreme gubi i neko zaista treba da odgovara zbog tog izgubljenog vremena”, smatra naš sagovornik.

Antonijević objašnjava da ne treba razdvajati izveštaj Evropske komisije i misiju Evropskog parlamenta, jer sam izveštaj govori o svim problemima na koje je civilno društvo apelovalo tokom dijaloga pre godinu i po dana, koji je kasnije preuzeo Evropski parlament.

“Njihova obraćanja kada govorimo o REM-u govore o poznavanju i detalja i nekih stvari koje su itekako značajne za medijsku scenu, tako da ponižavati Evropski parlament u ovom trenutku nije dobro. Nije dobro to da radi bilo koja opoziciona stranka, a još je gore ukoliko to radi Srbija kroz svoje insitutcije. Nadam se da će svi shvatiti ozbiljnost situacije i ruku koju je Evropski parlament pružio. Civilno društvo i organizacije koje se bave izborima će sigurno imati svoje mesto ali neće biti u ulozi posrednika, što je lakša uloga od one koja je preuzeta pre godinu i po dana”, zaključuje Antonijević.