Vesti

Vređanjem Tanje Fajon vlast želi da podrije kredibilitet Evropskog parlamenta

Kada je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon u septembru 2019. godine imenovana za predsedavajuću Delegacijom EP za Srbiju, za mnoge to je bila dobra vest, jer je Fajon tokom višegodišnjeg bavljenja čitavim regionom, važila za poslanicu koja se nije libila da bude oštar kritičar nedemokratskih praksi vlasti država Zapadnog Balkana.

Međutim, odmah pošto je sa pozicije predsedavajuće Delegacijom EP za Srbiju, počela da ukazuje na to da situacija u Srbiji nije idealna, posebno kada je reč o slobodi medija, izbornim uslovima i sveopštem stanju demokratije, počela je kampanja protiv nje iz redova vladajuće stranke i njima bliskih tabloida.

Uvrede su intenzivirane kada je Fajon postala član delegacije Evropskog parlamenta u dijalogu vlasti i opozicije.

Situacija se nije promenila ni danas, a svakodnevne uvrede na račun Tanje Fajon i diskreditovanje Evropskog parlamenta, deo su atmosfere u Srbiji pred nastavak očekivanog dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

„Licemerna Tanja Fajon još jednom pokazala kakva je! Napad na Kapitol joj je napad na demokratiju, a kad su Đilas i Boško predvodili huligane ronila krokodilske suze“, samo je jedan od naslova koji su se prethodnih dana mogli naći u provladinoj štampi.

Fajon laka meta

Politikolog Boban Stojanović za European Western Balkans ocenjuje da vlastima Fajon smeta zbog stava, otvorenosti i načina komunikacije u komentarisanju situacije u Srbiji.

„Tanja Fajon jednostavno stvari u Srbiji naziva pravim rečima. I gotovo jedina, od svih evroparlamentaraca ili ljudi iz Komisije, je spremna da da izjavu koja je poprlično otvorena, direktna i govori o pravom stanju stvari u Srbiji. To nije nešto što Tanja Fajon izmišlja ili staje na nečiju stranu“, kaže Stojanović.

Stojanović smatra da je Tanja Fajon, kao žena iz Slovenije, vlastima i više nego laka meta.

„Kad kažem laka meta mislim u onom kontekstu birača Srpske napredne stranke (SNS). Ona je žena, iz Slovenije, jednostavno pokušavaju da negde kredibilitet i EU i EP prikažu kroz Tanju Fajon i da imaju onaj stav „evo sada će nama neki Slovenci i neki Evropljani da popuju i da nam se mešaju u unutrašnju politiku“, što njihovim biračima odgovara“, ističe on.

Novinar televizije N1, Filip Lukić za EWB kaže da se Tanja Fajon prethodnih godina pokazala kao jedna od retkih u Briselu koja se ne libi da u Srbiji imenuje one koji su odgovorni za urušavanje demokratije.

„Podsetiću da je ona imala nekoliko javnih rasprava i sa predsednikom Srbije i sa predsednicom Vlade oko slobode medija, a i da je pre dve godine svojim kolegama u Evropskom parlamentu pokazala naslovnu stranu „Ilustrovane politike“ na kojoj su istraživački i nezavisni mediji etiketirani naslovom „Psi su pušteni“. Na ovo podsećam jer nam pokazuje da je Tanja Fajon, kada su demokratske vrednosti i principi u pitanju, beskompromisna i da neće „gledati kroz prste“ vlastima u Srbiji oko fer, slobodnih i poštenih izbora”, naglašava Lukić.

Da li je Tanja Fajon pristrasna?

Da je rad Tanje Fajon za vlast problematičan govori i “uslov”  da se ona isključi iz dijaloga vlasti i opozicije. Kako su mediji preneli, razlog za “crveni karton” je nezadovoljstvo njenim učešćem u prethodnim rundama razgovora, pre svega zbog kritika koje je upućivala na račun izbornih uslova na parlamentarnim i lokalnim izborima u junu 2020.

Poslanica EP iz redova Socijaldemokrata danas je potvrdila ovu informaciju o njenom izuzeću, gostujući na televiziji Nova.S. 

“Nisam to čula od predsednika (Aleksandra) Vučića, već mi je Mekalister preneo svoj razgovor sa Dačićem, koji je tražio da ja ne budem više učesnik u tom dijalogu. To je neprihvatljivo za nas, jer Evropska unija i mi u evropskom parlamentu imamo naša interna pravila predstavljanja“, navela je Fajon.

Pročitaj još: Vlast u Srbiji ne može da postavlja uslove Evropskom parlamentu o međustranačkom dijalogu

Filip Lukić ocenjuje da je vlastima pristrasno kada Tanja Fajon kaže da je medijska sloboda u Srbiji ugušena.

„Vlast se gadi kritike, prezire je, odbacuje i nekada je mučno gledati koliko daleko je spremna da ide kako bi ugušila kritičku misao. Za vlast je pristrasno kada Tanja Fajon kaže da je medijska sloboda u Srbiji ugušena. Ali, podsetiću, to ne kaže samo Tanja Fajon. To kaže i Evropska komisija i Fridom haus i Reporteri bez granica. Kada je reč o ukidanju vladavine prava, to ne kaže samo Tanja Fajon, već i Evropska komisija i Savet Evrope i OEBS. Dakle, sve relevatne međunarodne organizacije kažu da je demokratija u Srbiji urušena i ugrožena od strane ovog režima”, kaže Lukić.

On dodaje da je Tanja Fajon samo dovoljno hrabra da prstom pokaže ko je glavni krivac za takvo stanje.

 “Zbog toga, po već utvrđenom režimu, provladini tabloidi je provlače kroz blato, izmišljaju afere, a sve kako bi se u javnosti diskreditovala, satanizovala i predstavila kao protivnik Srbije. Retorika devedesetih o tome kako strani faktor želi da kroji vlast u Srbiji nikad nije bila življa i prisutnija u javnom mnjenju”, kaže naš sagovornik.

Boban Stojanović smatra da je dosadašnji angažman Tanje Fajon daleko od pristrasnog, te da ponekada i nije dovoljno objektivna u kritici stanja u Srbiji.

“Fajon ima momente kada stvari naziva pravim imenom, ali iz moje perspektive, s obzirom da ona ima mnogo informacija i da ima sjajnu saradnju sa velikim brojem organizacija civilnog društva u Srbiji, ja sam siguran da bi ona morala da bude i objektivnija, što bi išlo na štetu SNS-u. Mislim da ona balansira, da sigurno nije pristrasna, ali da ima prostora da bude još oštrija prema trenutnoj situaciji u Srbiji. Mislim da je to vrlo verovatno nešto što nervira vladajuću stranku, jer znaju da ona neće imati problem da neke stvari predstavi onakvim kakve one jesu“, kaže Stojanović.

On očekuje da će Tanja Fajon biti još „agresivnija“ i spremnija da se što pre i brže razgovara o konkretnim stvarima u narednim rundama dijaloga, jer shvata da je situacija u Srbiji alarmantna.

Napadi potpomognuti iz Ljubljane

„Pukla je kao zvečka, a Srbiji bi da deli lekcije! Tanji Fajon se raspada stranka!“ – ovako su pojedini tabloidi preneli isključenja određenih članova slovenačkih Socijaldemokrata koje predvodi Tanja Fajon.

Novinar N1 Filip Lukić ocenjuje da napade na Fajon ne smišlja sama SNS, već da u pomoć pristižu kolege iz Ljubljane i slovenački premijer, politički protivnik Tanje Fajon, Janez Janša.

„Naime, Janšina partija pripada istoj evropskoj političkoj porodici kao i Vučićeva SNS. Vrlo sličan obrazac videli smo u prošlosti, za vreme vlasti Nikole Gruevskog u Severnoj Makedoniji, kada je ta zemlja od strane EU bila označena kao „zarobljena država“, ali je uprkos tome dobijala svesrdnu podršku stranka i lidera koje pripadaju Evropskoj narodnoj partiji. Tu leži još jedan razlog zbog čega vlast u Srbiji ne želi u dijalogu Tanju Fajon, koja pripada evropskim socijaldemokratama, koje su se u EP pokazali kao oštri kritičari autoritarnih i populsitičkih tendecija koje viđamo i u nekim članicama EU, poput Mađarske, Poljske, pa i Slovenije”, kaže Lukić.

On zaključuje da je SNS-u daleko prihvatljivije da dijalog vodi samo izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, koji dolazi iz Evropske narodne partije (EPP), jer se od njega očekuje da zbog stranačke bliskosti bude popustiljiviji prema vlastima u Srbiji.