Vesti

Burne reakcije nakon objave evroposlanice Viole fon Kramon

BEOGRAD – Nakon uveravanja Ursule fon der Lajen, kako je to saopšteno iz vlade u petak, da će Srbija ubrzati proces evropskih integracija, poslanica evropskih Zelenih Viola fon Kramon na Tviteru je kao dobru ocenila vest da Srbija neće otvoriti nova poglavlja, s obzirom na pogoršanje stanja demokratije u zemlji.

“Dobra vest! Evropski savet i Evropska komisija neće otvoriti nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom. Stanje demokratije u Srbiji pogoršano je 2020. godine. Napadi na medije, nasilan odgovor na mirne proteste i izbori sa ozbiljnim problemima. To nije način na koji se ulazi u EU”, napisala je Viola fon Kramon Taubadel.

U pisanom saopštenju, koje je preneo Tanjug, usledila je reakcija člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke Petra Petkovića.

Izjavu Fon Kramon Taubadel, Petković je ocenio kao nezabeležen ispad evroposlanika.

“Takav ispad nije zabeležen u evropskom paralementarizmu od osnivanja Zajedničke skupštine Evropske zajednice za ugalj i čelik 1952, posebno imajući u vidu da je završetkom Drugog svetskog rata stavljena tačka na ideju esencijalne mržnje prema narodima i državama, koja se ovom izjavom Viole fon Kramon ponovo relativizuje”, naveo je Petković.

Ministarka za evropske integracije, povodom izjave evroposlanice, ocenila je da je poslanica EP otvoreno politički inspirisana protiv Vlade Srbije, te da njen tvir ne ide dalje od političke pristrasnosti koja se ustalila među pojedinim poslanicima pojedinih političkih grupa u EP.

“Za početak neka se informišu i pročitaju sadržinu nove metodologije, o kojoj smo predsednica Vlade i ja razgovarale sa predsednicom EK”, istakla je Joksimović.

Iako Srbija nije još uvek zvanično i na institucionalno valjan način prihvatila novu metodologiju, ministarka je poručila da poglavlja više nisu osnovni instrument procesa, već postizanje kriterijuma za otvaranje čitavih klastera.

SSP: SNS odgovoran za zaustavljanje evrointegracija

Iz Stranke slobode i pravde (SSP) istakli su da navodi vlasti o tome da poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon zastupa “fašističku ideologiju” predstavlja najstrašniji napad na evropskog predstavnika, te da to podseća na napade iz vremena Miloševića i Šešelja, prenosi Nova.rs. 

Oni su istakli da je za zaustavljanje evrointegracija Srbije odgovorna isključivo Srpska napredna stranka (SNS).

“Odgovornost za zaustavljanje evropskog puta Srbije ima SNS, koja je Srbiju dovela do statusa “hibridnog režima”, bez opozicije u parlamentu, uzurpiranih institucija”, navela je SSP saopštenju.

Burazer: Radovanje zbog očuvanja kredibiliteta politike proširenja

Izvršni urednik portala EWB za N1 je poručio da izjava Viole Fon Kramon može da se razume kao radovanje zbog očuvanja kredibiliteta procesa proširenja.

“Ja sam to razumeo kao radovanje zbog očuvanja kredibiliteta procesa proširenja. Jedna država koja ima probleme kakve ima sa demokratijom i vladavinom prava, ne može biti nagrađena otvaranjem novih poglavlja”, rekao je Burazer.

On je ocenio da je otvaranje jednog poglavlja pre simboličan gest nego krupan korak ka članstvu.

Prema njegovim rečima, već je viđeno da Srbija dobija “šamare”, a da u isto vreme izostaje jednako oštra reakcija zvaničnika Evropske komisije.

“Bilo bi dosta dobro kada bi EU bolje komunicirala upravo ovo o čemu smo govorili i kada bi bilo daleko jasnije zbog čega Srbija ne otvara ta poglavlja. Kad bi pored ovih stvari koje dolaze kao određena vrsta glasina ili poruka iz parlamenta mi videli nedvosmislenu poruku EK da Srbija ne može otvoriti nova poglavlja dok god se ne poboljša stanje demokratije u zemlji. To bi onda bilo mnogo jasnije svima zbog čega se to dešava i predstavljalo bi vrlo jasnu poruku šta tačno u Srbiji ne valja”, rekao je Nikola Burazer.