Vesti

Vlast u Srbiji ne može da postavlja uslove Evropskom parlamentu o međustranačkom dijalogu

BEOGRAD – Srpska strana ima slobodu da kaže šta želi, ali Evropski parlament ima svoja pravila, odgovorila je Tanja Fajon, predstavnica Evropskog parlamenta, na pitanje novinara N1 o navodima da je predsednik Srbije nezadovoljan njenim učešćem u dijalogu i da traži njeno izuzeće.

Prema pisanjima Danasa, predsednik Srbije i vladajuće partije Aleksandar Vučić je postavio uslov da se iz dijaloga isključi Tanja Fajon, jer je nezadovoljan njenim učešćem u prethodnom krugu razgovora, pre svega zbog kritika koje je Fajon upućivala, posebno o izbornim uslovima na parlamentarnim i lokalnim izborima u junu 2020. godine.

„Imenovanje izvestioca za Srbiju, člana Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika i mene za vodeće članove međustranačkog dijaloga od strane Evropskog parlamenta, rezultat je unutrašnje političke odluke zasnovane na međustranačkom kompromisu“, odgovorila je Fajon.

Ona je poručila da je neophodno ispuniti obaveze iz prve faze dijaloga i što pre početi sa drugom.

„Sigurna sam da ćemo naći zajednički način da nastavimo svoj rad i u budućnosti. Srpski narod zaslužuje sve naše napore“, poručila je evroposlanica Tanja Fajon.

Politikolog Boban Stojanović za EWB kaže da nije toliko neuobičajeno da vlasti pokušavaju da biraju, odnosno da utiču na to ko će biti predstavnici Evropskog parlamenta.

“Svakako da vlastima odgovara da u delegaciji bude najdominantnija Evropska narodna partija (EPP) i njihovi predstavnici, s obzirom da je SNS pridružena članica narodnjaka, a posebno verujem da bi želeli da deo delegacije budu i pojedinci iz partija kao što je Orbanov Fides, odnosno iz zemalja i bliskih partija u onim državama koje takođe imaju rast autoritarizma, kao što su Mađarska ili Poljska”, kaže Stojanović.

Pročitaj još: Štiplija: SNS gubi podršku u EPP, na njihovoj strani samo Fides

Na pitanje da li vlasti u Srbiji imaju kapacitet da biraju poslanike EP koji će posredovati u dijalogu, Stojanović ne vidi način na koji bi vlast mogla značajnije da utiče na pojedince koji će predstavljati Evropski parlament.

“Svakako, i ako imaju nekog uticaja u EPP,  ne verujem da će moći baš da postavljaju uslove samom EP, posebno nakon jako negativnog izveštaja Evropske komisije, a vrlo verovatno i finalnog negativnog izveštaja Vladimira Bilčika”, kaže Stojanović.

“ To je više pokušaj da se umesto nje iz redova Socijalista i demokrata (S&D)  pojavi neko ko slabije poznaje lokalni kontekst, ko uopšte ne razume srpski jezik, i vrlo verovatno da žele nekoga ko nema direktnog kontakta ne samo sa opozicijom, već i sa civilnim društvom iz Srbije. Tanja Fajon ima dobre kontakte upravo i sa opozicijom, ali možda još važnije – i sa civilnim sektorom i jako dobro poznaje okolnosti i u tom smislu ona je svakako osoba od koje najviše “zaziru” jer ipak, koliko god se trudila da bude obazriva – prečesto je stvari u Srbiji zaista nazivala pravim imenom i to je ono što im smeta”, naglašava Stojanović.

Pročitaj još: Napad (na Tanju Fajon) je najbolja odbrana 

On napominje da bi bilo jako važno da se u delegaciji EP nađe i još neko od poslanika iz regiona, poput Klemena Grošelja.

“Svakako da neka ovakva promena u sastavu može da bude i uticaj na ishod dijaloga, ali nekako ipak mislim da takva jedna vrsta dijaloga ne sme toliko da zavisi od personalnog sastava posrednika”, zaključuje Stojanović.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je neophondo utvrditi format, teme i učesnike dijaloga vlasti i opozicije, ali da je zbog korone osim telefonskog i onlajn kontakta veoma otežana komunikacija sa Evropskim parlamentom koji u tome treba da posreduje.

Dačić je rekao da se u dijalogu vlasti i opozicije “ne može pričati o svemu i svačemu” – prelaznoj vladi i tome da li će biti “pomereni” izbori, a dodao je i da “ako neko iz opozicije misli da ih je tako moguće postaviti na vlast, promašio je temu”.

On je rekao i da je pitanje za Mekalistera ko su predstavnici EP, navodeći niz tema o kojima treba da se razgovara u narednih nekoliko nedelja.