Vesti

Pismo proevropske opozicije evroposlanicima: Nastaviti međupartijski dijalog što pre

BEOGRAD – Proevropska opozicija u Srbiji uputila je pismo poslanicima Evropskog parlamenta, u kom navode da bi dijalog vlasti i opozicije trebalo da počne što je pre moguće, jer veća odlaganja mogu naštetiti procesu dijaloga i umanjiti šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane, kao i osiguravanje njegovog sprovođenja.

Zajedničko pismo opozicionih partija sastoji se iz tri glavne poruke upućene Evropskom parlamentu u vezi sa nastavkom međupartijskog dijaloga.

“Verujemo da bi dijalog trebalo da počne što je pre moguće, jer veća odlaganja mogu značajno naštetiti procesu dijaloga, umanjujući šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane”, navodi se kao prvi apel poslanicima Evropskog parlamenta.

Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS) i Pokret slobodnih građana (PSG), u pismu poslanicima EP, u koje je EWB imao uvid, navele su u drugoj tački, da su zabrinute zbog nedostatka političke volje vladajućih stranaka da prihvate rešenje koje bi razrešilo političku krizu u zemlji.

Oni su dodali da je situacija sa Regulatornim telom za elektronske medije (REM) najbolji primer nedostatka volje da se naprave suštinski koraci unapred.

Na kraju, opozicione partije insistiraju na tome da bi opozicija trebalo da bude konsultovana u pogledu budućih tema i formata predviđenog dijaloga.

“Legitimnost naših zahteva i naše pozicije u dijalogu potvrdila je činjenica da na izborima 2020. nijedna opoziciona stranka nije osvojila mesta u parlamentu. Bez smislenog sporazuma sa opozicionim strankama neće biti rešavanja političke krize i povratka demokratije, a samim tim ni perspektive članstva u EU. Zbog ovoga, naše brige i naš položaj u vezi sa dijalogom i temama kojima će se baviti ne treba zanemariti. Svakako se nadamo uspešnom dijalogu i uspešnom rešavanju političke krize”, navodi se u pismu.

Opozicija je EP predočila da se predstojeći dijalog najavljuje u atmosferi ogromne zloupotrebe moći, ismevanju opozicionih napora i inicijativa, kao i brutalnom potiskivanju svih nezavisnih glasova u zemlji.

“Bez temeljnog i inkluzivnog demokratskog procesa ne može biti postignuto ništa na vraćanju Srbije na put vladavine prava i pristupanja EU”, zaključili su u pismu.