Vesti

Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine o odnosima EU i Srbije u četvrtak

BRISEL / BEOGRAD – Dvanaesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Srbije održaće se onlajn u četvrtak, 28. januara od 13:45 do 15:45. Sednicom će kopredsedavati Tanja Fajon ispred Evropskog parlamenta i Vladimir Orlić ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Kako EWB saznaje od izvora iz Evropskog parlamenta iz Brisela, poslanici su tek juče dobili konačnu verziju dnevnog reda, o kojem se odlučivalo zajednički od strane predstavnika obe institucije. Dnevni red sadrži samo jednu tačku: trenutno stanje procesa pristupanja i odnosa EU i Srbije. Očekuje se, međutim, da će poslanici razmeniti mišljenja različitim temama, uključujući međustranački dijalog kojim treba da posreduje Evropski parlament, kao i situaciju sa pandemijom COVID-19 i pregovorima Beograda i Prištine.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) uspostavljen je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu 2013. i čine ga Delegacija Evropskog parlamenta i Delegacija Narodne skupštine. Od izbora devetog saziva Evropskog parlamenta 2019. Delegaciju EP predvodi Tanja Fajon, dok je Delegaciju Narodne skupštine i u prošlom i u ovom sazivu predvodio poslanik SNS-a Vladimir Orlić.

Pored Tanje Fajon, koja pripada grupi Socijalista i demokrata, članovi Delegacije za Srbiju su između ostalih i poslanici Evropske narodne partije Franc Bogovič i Andor Deli, kao i izvestioci iz senke za Srbiju iz grupa liberala i zelenih, Klemen Grošelj i Viola fon Kramon-Taubadel.

POSP se obično sastaje dva puta godišnje i ima savetodavnu ulogu. U slučaju Srbije, međutim, ovo telo se nije uvek sastajalo redovno, pre svega zbog čestih izbora i dugog perioda formiranja institucija.

Tako se POSP prošle godine uopšte nije sastao, iako je ubrzo nakon izbijanja pandemije COVID-19 obezbeđena mogućnost da se ovakvi sastanci održavaju onlajn. Delegacija Narodne skupštine nije funkcionisala od marta 2020, kada je parlament raspušten, do novembra, kada je ponovo izabrana.

Poslednji sastanak ovog tela održan je u oktobru 2019. u Beogradu, ubrzo nakon izbora Tanje Fajon za predsedavajuću Delegacije EP za Srbiju. Tada, kao i sada, Evropski parlament je bio angažovan i oko posredovanja između stranaka u Srbiji oko izbornih uslova, i očekuje se da će poslanici raspravljati o ovoj temi i u četvrtak.