Vesti

Kukan i Flekenštajn – podrška ili jedini fizički prisutni u dijalogu?

BEOGRAD – Nakon višemesečnih razgovora, tokom ove nedelje okvirno je dogovoreno da bi dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta mogao da počne početkom marta.

Kako što EWB ranije pisao, pored evroparlamentaraca Vladimira Bilčika i Tanje Fajon, novi/stari predstavnici Evropskog parlamenta koji će biti uključeni u dijalog su Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Povratak Kukana i Flekenštajna se vidi kao dobra vest za građane koji žele da dijalog dovede do stvarnih promena, jer njih dvojica su već godinama, ako ne i decenijama fokusirani na situaciju u Srbiji i regionu, a i uspešno su posredovali prilikom rešavanja političke krize u Severnoj Makedoniji.

Slovak Kukan i Nemac Flekenštajn su zajedno sa slovenačkim poslanikom iz liberalne grupe ALDE Ivom Vajglom činili „trojku“ Evropskog parlamenta koja je 2015. odigrala ključnu ulogu u sklapanju Pržinskog sporazuma između najvećih stranaka u Makedoniji, što je dovelo do održavanja parlamentarnih izbora u decembru 2016. godine na kojima su učestvovali svi akteri. U početku je član ovog tima bio evropski poslanik iz Ujedinjenog Kraljevstva, laburista Ričard Hovit, koga je posle referenduma o Bregzitu zamenio Flekenštajn.

Pre posredovanja Evropskog parlamenta, tadašnja Makedonija nalazila se u dubokoj političkoj krizi. Opozicija je optuživala vlast za nefer izborne uslove i bojkotovala rad parlamenta, a bila je odlučna u bojkotu narednih izbora dok se ne uspostave prihvatljivi uslovi.

Glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans za dnevni list Danas izjavio je da iako veruje da će obojica posredovati u dobroj veri, mnogo toga će zavisiti od postavljanja vlasti i opozicije.

“Očekujem da će obojica posredovati u dobroj veri, odnosno sa fokusom na to da se stvarno dođe do nekog opipljivog kompromisa. Naravno, ništa nije zagarantovano i mnogo toga će zavisiti od postavljanja vlasti i opozicije”, rekao je Todorović Štiplija.

Podrška ili jedini fizički prisutni u dijalogu?

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) Dejvid Mekalister nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, na kom je okvirno dogovoren datum početka nove runde dijaloga, u saopštenju je izjavio da će Flekenštajn i Kukan biti  podrška, dok će Bilčik i Fajon te pregovore voditi.

Međutim, predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić naveo je da će novoizabrani posrednici biti prisutni lično u Beogradu, dok će Bilčik i Fajon učestovavati na njima onlajn.

Međutim postavlja se pitanje na koji način bi Kukan i Flekenštajn, zbog praktičnih razloga, mogli da budu fizički prisutni u dijalogu. 

Iako su njih dvojica bivši poslanici, nisu obavezani strogim pravilima EP vezanim za putovanja usled pandemije koronavirusa. Takođe, iako je moguće da se iz Slovačke i Nemačke putuje u Srbiju, važno će biti pitanje njihove lične zainteresovanosti da nevakcinisani u godinama, u kontekstu pandemije korovirusa, fizički budu prisutni u Beogradu. 

Indikativno je da je uključenje dvojice poslanika dolazi nakon navoda da su zahtevi vladajućih partija bili da poslanica Tanja Fajon bude isključena iz dijaloga, zbog pristrasnosti tokom prethodne runde.

Nemanja Todorović Štiplija ističe da što je veći posrednički tim, teže je diskreditovati učesnike u dijalogu napadima na jednu osobu, konkretno Tanju Fajon.

“To je takođe znak da EP kao institucija pokušava da kvalitetno odradi posao, u granicama svojih mogućnosti kada je reč o Srbiji. Osim toga, što je veći posrednički tim, to ga je teže diskreditovati fokusom na jednu osobu, konkretno na Tanju Fajon”, rekao je Štiplija.

Upitani kako komentarišu „povratak“ Flekenštajna i Kukana u diskusije o izbornim uslovima u Srbiji, saradnici Tanje Fajon izjavili su za Danas da pozdravljaju njihovo učešće u međustranačkom dijalogu.

“Verujemo da će gospodin Kukan i gospodin Flekenštajn biti od velike i nesumnjive pomoći, zahvaljujući svom bogatom iskustvu na Zapadnom Balkanu. Svih četvoro evroposlanika je takođe imalo odličnu saradnju tokom svojih prošlih mandata, stoga neće im biti prvi put da rade zajedno. Više detalja o stepenu angažovanja, formatu razgovora, uključujući učesnike, biće uskoro usaglašeno i objavljeno”, izjavili su oni.