Vesti

Prijavite se na CINS školu istraživačkog novinarstva do 10. marta!

Ukoliko živiš na teritoriji Srbije, student si završnih godina novinarstva ili si tek na početku novinarske karijere, a imaš motivaciju da učiš i proširuješ svoja znanja u oblasti istraživačkog novinarstva, prijavi se na CINS-ovu školu! Škola je besplatna, a nakon obuke najuspešniji polaznici će uz pomoć mentora, iskusnih novinara, imati priliku da rade na svojim istraživačkim člancima. Dve najbolje priče će biti nagrađene.
 
Obuku organizujemo uživo u Beogradu od 22. do 26. marta. Tokom petodnevnog praktičnog treninga izabrani polaznici će od redakcije CINS-a naučiti:
  • šta jeste, a šta nije istraživačko novinarstvo,
  • kako da pronađu izvore informacija,
  • dobre tehnike intervjuisanja sagovornika,
  • kako da bezbedno komuniciraju,
  • koje baze podataka mogu da koriste u radu i kako,
  • kako da traže informacije od nadležnih,
  • na koji način kroz interaktivne grafike i video formate da približe čitaocima svoje priče,
  • kako da budu sigurni da su im tekstovi „otporni na metke“ (provera činjenica).

Istraživači iz redakcije CINS-a mnogo puta su nagrađivani za svoj rad. Dobili smo i „evropskog Pulicera”, odnosno European Press Prize za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala, kao i brojne druge nagrade i priznanja.

Od učesnika se očekuje da budu aktivni sve vreme trajanja obuke. Nakon obuke polaznici će sa mentorima iz CINS-a raditi na pričama do septembra, kada će priče koje budu zadovoljavale CINS-ove standarde biti objavljene na CINS-ovom sajtu i/ili u medijima u kojima rade polaznici. Polaznici škole dobiće sertifikate o završenoj obuci, a najbolje priče će biti nagrađene.

Šta nam treba od vas i kako da se prijavite

Škola je dostupna svim novinarkama i novinarima (a posebno podstičemo prijave onih koji su na početku novinarske karijere), kao i studentkinjama i studentima sa izraženom motivacijom za bavljenje istraživačkim novinarstvom (prioritet imaju studenti završnih godina studija i oni na master studijama). Uslov je da prijavljeni novinari i novinarke rade ili studiraju na teritoriji Srbije, ili izveštavaju o domaćim temama.

Da biste se prijavili pošaljite nam CV i popunjen formular na office@cins.rs do 10. marta do 23:59 (zakasnele prijave neće biti uzete u razmatranje), a u „subject” mejla stavite: „Prijava za CINS Školu, <IME> <PREZIME>”. U formularu treba da odgovorite na postavljena pitanja, ali i da objasnite na koji način će vam ovaj trening koristiti u radu ili karijeri, odnosno šta vas motiviše da se prijavite.

Za sva pitanja i eventualne nejasnoće pišite na office@cins.rs (najkasnije 8. marta kako bismo imali vremena da odgovorimo na sva pitanja).

Svi prijavljeni će do 17. marta biti obavešteni da li su izabrani za polaznike škole.