Vesti

Dačićeve birane reči – Ko će odabrati teme i format međupartijskog dijaloga?

BEOGRAD – Nakon jučerašnjeg sastanka predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića sa predstavnicima Evropskog parlamenta, Dačićeva izjava na konferenciji za medije razlikovala se od zajedničke izjave poslanika Evropskog parlamenta.

Predsednik Skupštine je javnost upoznao sa više detalja o nastavku dijaloga između vlasti i opozicije, međutim Dačić je izbegao da pomene da će poslanici EP obaviti konsultacije sa svim relevantnim političkim akterima u državi, ali i predložiti Skupštini teme i format dijaloga.

„Pre nego što dođe do prve runde u drugoj fazi dijaloga, a mislim na neki sastanak svih stranaka, obaviće se još neke pripremne aktivnosti. Želim da iskoristim priliku da pozovem sve političke stranke koje žele da učestvuju u dijalogu da se obrate Skupštini, da prijave svoje predstavnike i da iznesu svoja platforme“, izjavio je Dačić.

U zajedničkoj izjavi poslanika Evropskog parlamenta koji će posredovati u dijalogu navodi se da će tim obaviti niz konsultacija sa svim relevantnim akterima u Srbiji o agendi predstojeće runde međustranačkog dijaloga.

„Time će predložiti Skupštini potencijalne učesnike i teme od zajedničkog interesa koje se utvrde tokom konsultacija“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Kabinet predsednika Narodne skupštine nije dao odgovor našoj redakciji na pitanje da li je informacija koju su izneli poslanici EP nešto što je tokom jučerašnjeg sastanka dogovoreno.

Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana (PSG) za EWB ocenjuje da to što Dačić nije spomenuo kakvu će ulogu EP imati u narednom periodu, još jedno čisto pozicioniranje sa strane vladajuće koalicije.

„Svakako da izostavljanje te informacije nije slučajno. Mislim da se on u ovom trenutku obraća više onoj grupaciji partija koje ne žele da učestvuju u dijalogu posredovanom od strane Evropske unije“, kaže Albahari.

On dodaje da vladajuća koalicija u dijalog želi da uvuče što više partija kako bi sam dijalog učinila besmislenim.

Ljuban Panić, generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) za naš portal kaže da je EP očigledno svestan da je potreban širok politički dogovor o dijalogu, a da opozicija predlaže njihovo aktivno učešće u sprovođenju rezultata dijaloga.

„Sve to vlastima naravno ne odgovara ili to teško prihvataju, pa gospodin Dačić izostavi da pomene da se opozicija konsultuje o formatu dijaloga. I najavljuje neki paralelni dijalog sa strankama koji ima za cilj unižavanje autoriteta EP”, kaže Panić.

Kako navodi, ako se pogleda ono što su izjavili učesnici iz EP onda se može reći da postoje šanse za suštinski i temeljan dijalog na teme koje opterećuju Srbiju.

“Ako pogledmo šta je izjavio gospodin Dačić, uz stvari koje je namerno prećutao, čini mi se da vlast i dalje ne razume težinu svoje pozicije. Možete kako hoćete neko vreme, ali ne možete kako hoćete sve vreme”, kaže generalni sekretar SSP-a.

Dačićevo ‘zaobilaženje’ Evropskog parlamenta – pokušaj deljenja opozicije?

Bez obzira na to što će se EP u narednom periodu konsultovati sa svim poliitčkim akterima i predložiti teme i format dijaloga Narodnoj skupštini, Ivica Dačić danas je ponovio poziv svim strankama i poslaničkim grupama koje žele da učestuvju u međustranačkom dijalogu da se jave parlamentu i dodao da je u tim razgovorima važno da postoji objektivan pristup evroposlanika

“Taj dijalog se vodi pod pokroviteljstvom Skupštine, a potpomognut od strane Evropskog parlamenta i zato je veoma važno da tu postoji objektivan pristup i da bilo koji predstavnik ili posrednik EP ne iskazuje svoju političku naklonost bilo kojoj političkoj opciji, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu”, rekao je Dačić, prenosi FoNet.

Natan Albahari ocenjuje da je ovo još jedan potez vladajuće većine da opoziciju podeli.

“Imam utisak da bi neke opozicione partije mogle da prihvate ovaj poziv i da odmah komuniciraju sa Narodnom skupštinom”, kaže Albahari, dodajući da ne veruje da će bilo ko od stvarne opozicije pisati i saopštiti bilo šta Narodnoj skupštini, već da će poštovati format koji je odredio EP.

On podseća da je prošlog puta u realnosti bilo jako malo stvari dogovoreno u sali Narodne skupštine, te da su se promene dogodile onda kada su poslanici EP otišli na dva sastanka kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Sve to vlastima naravno ne odgovara ili to teško prihvataju, pa gospodin Dačić izostavi da pomene da se opozicija konsultuje o formatu dijaloga. I najavljuje neki paralelni dijalog sa strankama koji ima za cilj unižavanje autoriteta EP”, kaže Panić.

Generalni sekretar SSP-a Ljuban Panić podseća da je u tokom prethodne runde međustranačkog dijaloga vlast bila jedina odgovorna za sprovođenje dogovoreno, ali da su iz te pozicije pokušali da prevare EP u sprovođenju skromnih dostignuća prethodnog procesa.

„I to su u svojim izjavama nakon dešavanja u REM, na primer, primetili i evroposlanici. Evropski parlament je ozbiljna institucija koja je predlogom svoje rezolucije o Srbiji pokazala da vlast više nema izgovora za odsustvo suštinskih reformi, institucija i suočavanja sa problemom sistemske korupcije kroz primere Krušika, Jovanjice i Telekoma”, zaključuje Panić.