Vesti

Upravnik CZ-a negirao tvrdnje odbrane

Zvonko Grulović, upravnik Centralnog zatvora, izjavio je da optuženi Igor Novaković nije izvođen iz zatvora i da o tome svedoče i knjige matične evidencije

Suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara portala Žig info, nastavljeno je danas u Palati pravde u Beogradu. Proces, koji je počeo još u aprilu prošle godine, vodi se protiv Dragoljuba Simonovića, bivšeg funkcionera Srpske napredne stranke i bivšeg predsednika opštine Grocka, okrivljenog za podstrekavanje, kao i protiv još trojice koji su učestvovali u napadu.

Na današnjem glavnom pretresu pojavio se oštećeni Milan Jovanović sa pravnim zastupnicima, kao i optuženi Dragoljub Simonović, Vladimir Mihailović i Igor Novaković sa svojim advokatskim timom, dok je za Aleksandrom Marinkovićem, koji je bacio Molotovljev koktel na kuću, raspisana međunarodna poternica.

Saslušana su dva svedoka. Prvi je bio Zvonko Grulović, upravnik Centralnog zatvora, a drugi advokat Miloš Mitrović.

Grulović je svedočio negirajući navode optuženog Novakovića, koji je tvrdio da je ranije nezakonito izvođen iz zatvora. Na pitanja sudije Slavka Žugića, kao i advokatskog tima odbrane i oštećenih, on je detaljno objašnjavao sistem rada i birokratije unutar zatvora.

“U knjigama matične evidencije se može jasno videti da Novaković nije izvođen iz Centralnog zatvora”, rekao je on.

Na pitanje odbrane da li je moguće da se desi da on ne zna za tako nešto, Grulović je odgovorio da to nije moguće. Sa druge strane, Grulović je takođe napomenuo da “ne postoje više video-snimci od tog dana, budući da se oni brišu nakon 30”.

Ipak, Miloš Mitrović, advokat koji je po službenoj dužnosti zastupao optuženog Mihailovića, na samom početku se izjasnio da “ostavlja mogućnost da ne može svega precizno da se seti”.

“Otkrio mi je da mu je Dragoljub Simonović rekao da ošteti auto ili tako nešto, a da će mu on pomoći da mu žena napreduje na poslu. Dobio je ponudu od tužioca da sve to prizna i da ga puste kući, te da bude osuđen na šest meseci kućnog pritvora, ali je to u međuvremenu povučeno”, rekao je Mitrović. On je dodao da mu “nije jasno zašto je tužilac promenio mišljenje”.

Na pitanje advokatskog tima oštećenih zašto taj dogovor nije formalizovan, on je rekao da “ne može da se seti razloga, jer je bilo pre dve godine”. Na kraju je napomenuo da “je tužilac zajedno sa policijom izvršio na Mihailovića nekakvu vrstu pritiska, da bi priznao”.

Nakon saslušanja svedoka advokatski tim optuženih je zatražio da se iz spisa predmeta izuzme iskaz okrivljenog Mihailovića, te su zatražili i izuzeće tužioca Predraga Milovanovića. Međutim, posle pauze, sudija Žugić je saopštio da je tužilac Drugog osnovnog javnog tužilaštva odbio zahtev odbrane za izuzeće. Uz molbu sudije da se suđenje nastavi, budući da su na suđenju bili prisutni i sudski veštaci, advokatski tim odbrane ipak je zatražio izuzeće glavnog tužioca, jer je odluku doneo na osnovu izvoda, a ne celovitog transkripta. Sudija Žugić je rekao da će ročište biti nastavljeno sutra, u utorak, 6. oktobra.

Kuća u plamenu

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra 2018. godine, nakon što su na garažu, koja je deo kuće, bačena dva Molotovljeva koktela. Jovanoviću je izgorela sva imovina koju je sticao tokom života. Preživeo je zahvaljujući supruzi koja ga je iznela ošamućenog od dima i lekova koje pije kao težak plućni bolesnik.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanović. Simonović se tereti da je izvršio teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem.

Za Vladimira Mihailovića kao saučesnika u izvršenju krivičnog dela zatražena je kazna zatvora u trajanju od pet godina, za Igora Novakovića, koji je takođe okrivljen kao saučesnik, kazna zatvora u trajanju od pet godina, a za Aleksandra Marinkovića kao izvršioca kazna zatvora u trajanju od šest godina zatvora. Zbog sumnje da su zapalili kuću novinara, prvo su uhapšeni Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Bojana Cvetković Šijački. Šijački je priznala krivično delo i u sklopu dogovora sa tužilaštvom osuđena je na šest meseci kućnog pritvora i 50.000 dinara.

Dragoljub Simonović je uhapšen 25. januara 2019,  ali je pušten na slobodu 7. marta 2019.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.