Vesti

Odbačen zahtev odbrane za izuzeće tužioca Milovanovića

Juče je u Palati pravde nastavljeno suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara portala Žig info, koje je prekjuče prekinuto. Proces, koji je počeo još u aprilu prošle godine, vodi se protiv Dragoljuba Simonovića, bivšeg funkcionera Srpske napredne stranke i bivšeg predsednika opštine Grocka, okrivljenog za podstrekavanje, kao i protiv još trojice koji su učestvovali u napadu.

U sudnici su se i juče pojavili oštećeni Milan Jovanović sa pravnim zastupnicima, kao i optuženi Dragoljub Simonović, Vladimir Mihailović i Igor Novaković sa svojim advokatskim timovima, dok je za Aleksandrom Marinkovićem, koji je prema navodima iz optužnice bacio Molotovljev koktel na kuću i koji je u bekstvu, raspisana međunarodna poternica.

Na početku je sudija Slavko Žugić pročitao odluku Višeg javnog tužilaštva kojom se odbacuje zahtev odbrane Simonovića za izuzeće zamenika tužioca Predraga Milovanovića, koji je odbrana juče podnela, a potom je više sudskih veštaka i stručnih savetnika dalo svoje mišljenje.

Sudski veštak, balističar, Miloš Kopečni objašnjavao je kakvo je dejstvo pronađena čaura mogla da ima na razvoj požara u kući. Na pitanje oštećenog Milana Jovanovića da li postoji mogućnost da je metak bio u koktelu, te je podsetio da je takvo nemilo iskustvo imao na severu Kosova, balističar Kopečni je rekao da to nije nemoguće, ali da ne sme da tvrdi.

 “Na njoj su uočeni jasni tragovi plamena, ali ne mogu da imam kompletnu sliku”, istakao je veštak.

Takođe, na pitanje okrivljenog Simonovića da li ostaju tragovi benzina, on je rekao da “za tako nešto je potrebno hemijsko veštaćenje”.

Odbrana je insistirala na pretpostavci da je ta čaura bila u samoj kući, međutim, Jovanović je sudu priložio original i kopiju potvrde da je on svoj pištolj prodao pre više decenija.

Sa druge strane, stručni savetnik elektro struke, Miodrag Stojković, imao je primedbe na sudsko veštačenje Ane Milosavljević. Primedba se odnosila na to da je cena oštećenja predimenzionisana i takođe je osporio  dužinu sturjnih kablova za koje je procenjeno da su uništeni u požaru. Stojković je pokušao da objasni svoje primedbe, ali se na kraju svelo na žučnu diskusiju oko pitanja njegovih referenci i stručnosti.

Na pitanje sudije na osnovu čega on tvrdi da je cena oštećenja predimenzionisana, budući da nije bio u samom objektu, odgovorio je da je imao “osnovu kuće koju je dobio od saradnika odbrane Aleksandra Đorđevića” .

Sudska veštakinja Ana Milosavljević se nije složila da je cena štete preuveličana. Ona je ponovo na jučerašnjem suđenju potvrdila da je “kućna instalacija izgorela do zidova”.

“Cenu sam svela i ispod standardne”, rekla je ona.

No, stručni savetnik Branko Pavlović, imajući primedbe na veštačenja Aleksandra Dupala, u svom izlaganju je rekao da “šteta nije adekvatno procenjena ” i osporio je metodologiju veštačenja koja je primenjena.  

“Odmah se išlo na totalnu štetu, ali se nije procenjivala ona vrednost ostatka. Uvek imate delove koji su ‘preživeli’ požar”, izričit je bio Pavlović. On je dodatno objasnio kako se šteta procenjuje i kako se određuje tržišna vrednost po metodologiji.

Ipak, Aleksandar Dupalo se delimično složio sa svojim kolegom, ali je napomenuo da je “tako samo u teoriji, dok je u praksi drugačije”.

“Delimično izgorele stvari nisu delimično izgorele, nego izgorele. One nemaju tržišnu vrednost”, objasnio je Dupalo. Odbrana je pokazala Pavloviću na uvid fotografiju na kojima se vidi tehnika, koja je pretrpela određene posledice od požara, i pitala da li ona ima tržišnu vrednost, na šta je on odgovorio potvrdno.

Između tog izlaganja, advokatica Ana Matić Alimpijević je reagovala i naglasila da se “ovaj spor se bagateliše”, te da očekuje da će se nakon pravosnažne presude sve ovo uputiti na parnicu.

Sledeći glavni pretres je zakazan za 22. oktobar sa početkom u 9 časova prepodne.

Podsetnika radi, na suđenju pre dva dana svedočio je Zvonko Grulović, upravnik Centralnog zatvora, izjavivši da“optuženi Igor Novaković nije izvođen iz zatvora i da o tome svedoče i knjige matične evidencije”. Dok je drugi svedok Miloš Mitrović, advokat koji je po službenoj dužnosti zastupao optuženog Mihailovića, rekao je da “je Mihailović prvo sve priznao, ali da je na njega vršen pritisak tužioca i policije”.

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom