Vesti

Suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića odloženo za kraj novembra

Iako je najavljen pre manje mesec dana, novi pretres za paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara portala Žig info, ipak je odloženo za kraj novembra. Naime, u omanjoj sudnici su se pojavili svi osim okrivljenog Vladimira Mihailovića, za koga je njegova braniteljka rekla da čeka rezultate da li ima kovid-19, budući da je preko vikenda, kako tvrdi, imao povišenu temperaturu.

Međutim, u tom kratkom vremenu, u kojem sudija Slavko Žugić razmatrao za kada da se suđenje odloži, okrivljeni Igor Novaković je počeo da viće na sudsku stražarku, koja mu je samo rekla da stavi masku na lice, s obzirom na da tako propisuju obavezne mere i preporuke Kriznog štaba, usled epidemije korone.

"Ako sudija ne nosi, ne moram ni ja, nemojte da mi se obraćate, nisam se ni ja Vama obratio", glasan je bio Novaković, ali ga je sudija Žugić prekorio da "u sudnici ne sme da povisuje ton".

Sa druge strane, bilo je od advokatskog tima okrivljenih primedbi na pojedine tehničke stvari oko sastavljanja optužnice, koje je sudija uvažio, i rekao da će biti usvojene do sledećeg pretresa.

Sledeći glavni pretres je zakazan za 27. novembar sa početkom u 10 sati. 

Kuća u plamenu

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra 2018. godine, nakon što su na garažu, koja je deo kuće, bačena dva Molotovljeva koktela. Jovanoviću je izgorela sva imovina koju je sticao tokom života. Preživeo je zahvaljujući supruzi koja ga je iznela ošamućenog od dima i lekova koje pije kao težak plućni bolesnik.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanović. Simonović se tereti da je izvršio teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem.

Za Vladimira Mihailovića kao saučesnika u izvršenju krivičnog dela zatražena je kazna zatvora u trajanju od pet godina, za Igora Novakovića, koji je takođe okrivljen kao saučesnik, kazna zatvora u trajanju od pet godina, a za Aleksandra Marinkovića kao izvršioca kazna zatvora u trajanju od šest godina zatvora. Zbog sumnje da su zapalili kuću novinara, prvo su uhapšeni Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Bojana Cvetković Šijački. Šijački je priznala krivično delo i u sklopu dogovora sa tužilaštvom osuđena je na šest meseci kućnog pritvora i 50.000 dinara novčane kazne.

Dragoljub Simonović je uhapšen 25. januara 2019,  ali je pušten na slobodu nakon mesec i po dana - 7. marta.

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom