Vesti

Suđenje za paljenje kuće novinaru ulazi u treću godinu

Ponovo odložen glavni pretres i ponovo zbog gangrene zuba okrivljenog Dragoljuba Simonovića, a sudija Slavko Žugić novo ročište zakazao za 11. januar

Iako je to već juče moglo da se nasluti, ni danas nije održan glavni pretres u Palati pravde, za paljenje kuće novinaru portala Žig Info Milanu Jovanoviću. Naime, u utorak se nije pojavio Dragoljub Simonović, jedan od okrivljen, zbog gangrene zuba, te je sudija Slavko Žugić rekao da će tokom dana videti sa medicinskim stručnjacima da li je to dovoljno opravdanje za odsustvo.
„Kontaktirao sam Stomatološki fakultet, i oni će se pismeno izjasniti da li je ovo opravdanje dovoljno“, rekao je Žugić danas u sudnici.

On je dodao da „će njihovi veštaci dati procenu da li lice u takvom stanju može da bude pristuno i da prati suđenje“.
Pored Simonovića, danas takođe nije bio prisutan Ivica Vuković, jedan od njegovih branilaca, koji je juče burno reagovao na odluku sudije da se današnje ročište održi, dok je Viktor Gostiljac, takođe Simonovićev pravni zastupnik, bio prisutan, te se izjasnio da je „odsustvo opravdano, bez obzira na manjak poverenja“.
„Pričamo o čoveku koji je imao karcinom, nema polovinu organa, javio se sinoć da mu je pozlilo, i da je bio u Domu zdravlja“, rekao je Gostiljac, i dodao da je „odbrana suviše iskusna da bi se služila tim načinima“.
Međutim, sudija Žugić je odmah zakazao sledeći glavni pretres za 28. decembar, ali je advokat Gostiljac reagovao i istakao da „on tada ne može da dođe, jer nije u Beogradu“, stoga je predložio da se sledeće ročište održi tek 15. januara. Gostiljcu se pridružila i pravna zastupnica iz kancelarije Zore Dobričanin, koja je advokatkinja Vladimira Mihailovića, jer je ceo njihov pravni tim tog dana posvećen slučaju Jovanjica.

Nakon kraće rasprave, na veliku sreću odbrane, iz tehničke službe je stiglo obaveštenje 28. decembra nije moguće da se održi ročište, pa je sudija Žugić odredio 11. januar za sledeći termin.
„Do tada ću da procenim kako ću da završim ovaj postupak“, rekao je Žugić na kraju.
Nažalost, suđenje za paljenje kuće ulazi u treću godinu, a proces se vodi protiv Dragoljuba Simonovića, bivšeg funkcionera Srpske napredne stranke i bivšeg predsednika opštine Grocka, okrivljenog za podstrekavanje, kao i protiv još Vladimira Mihailovića, Igora Novakovića i Aleksandra Marinkovića, koji je i dalje u bekstvu.

N. K.

 

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.