Vesti

Treća godina suđenja za paljenje kuće novinaru

Svima je već neprijatno, ali i jasno da je suđenje za paljenje kuće novinaru Žig Infa Milanu Jovanoviću postalo bezrazložno oduženo. Naime, Goran Pejić, branilac Igora Novakovića, jednog od optuženih, nije se pojavio na današnjem zakazanom ročištu zbog samoizolacije i opasnosti od zarazažavanja od korona virusa. Iako je sudija Slavko Žugić, uprkos iznenađenju cele sudnice, doneo odluku da Igora Novakovića odvoji od glavnog slučaja u kojem su optuženi i Dragoljub Simonović i Vladimir Mihailović, te da se on brani u odvojenom postupku, kako bi današnji mogao da se nastavi, braniteljka Mihailovića, Zora Dobričanin, zatražila je sudijino izuzeće zbog navodne pristrasnosti.

Na nekim od ranijih ročišta, odbrana je u jednom trenutku rekla da neće tražiti izuzeće sudije.

No, Žugić je već na početku kazao da „ima dilemu da li je Pejićevo odsustvo legitimno“, budući da je upravo on govorio, kada mu nešto ne odgovara, da se neće na sledećem ročištu pojaviti, te je čak i tužilac Predrag Milovanović podsetio da je Pejić imao svog punomoćnika na ranijim ročištima, ali ga sada nije poslao.

„Tolika količina nepoverenja ovde vlada, kao da smo mi na optuženičkoj klupi“, branio je svog kolegu Viktor Gostiljac, advokat Dragoljuba Simonovića, te je dodao „da su advokat Pejić i njegov punomoćnik bili na Badne veče sa klijentkinjom, za koju se ispostavilo da ima koronu, pa su zato obojica u samoizolaciji zbog mera predostrožnosti“.

Međutim, sudija jeste ocenio da je Pejić morao da odredi adekvatnu zemnu, i da se ipak nije poneo profesionalno i prema advokatskom kodeksu.

Iako je sudija uspeo, uz popriličnu muku, da nastavi proces razdvajanjem „odsutnog“, braniteljka Zora je nastavila da uzima reč, govoreći da njenom klijentu nije jasna izmenjena optužnica, koja je sačinjena od dve strane.

„Možemo da odemo pola sata na kafu, ili da budemo svi ovde, dok tužilac ne sastavi jasnu optužnicu“, izričita je Dobričanin.

Najveća pometnja je nastala u trenutku kada je Žugić čitao sve dokaze koje će uvažiti i one za koje se još nije odlučio - gde je Zora Dobričanin i dalje bila uporna da njen klijent ne može da razume „komplikovanu optužnicu“, na šta je sudija kratko i jasno rekao da je ona u potpunosti razumljiva. Uz mnogo buke i pričanja u isto vreme, advokatkinja je ipak zatražila sudijino izuzeće.

„Ovolika žurba ukazuje na pristrasnost“, istakla je ona.

Nakon pauze od dva sata sudija Žugić je rekao da predsednik suda nije mogao da donese odluku o izuzeću iz tehničkih razloga, stoga je rekao da će do sledećeg ročišta i to biti razjašnjeno.

Nije precizirano da li će sledeći glavni pretres biti 19. ili 20. januara, zbog, razume se, dogovorenih termina advokata odbrane u drugim sporovima.

Suđenje za paljenje kuće Milanu Jovanoviću zvanično je ušlo u treću godinu.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.