Vesti

Ponovo odloženo suđenje, traži se izuzeće “cele zgrade”

Nakon 20 minuta kašnjenja braniteljke okrivljenog Vladimira Mihailovića, Zore Dobričanin, suđenje za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću moglo je da počne.

Iako je atmosfera u sudnici bila krajnje napeta i neprijatna, budući da su advokati optuženog Dragoljuba Simonovića, Ivica Vuković i Viktor Gostiljac, predlagali da bi možda trebalo da razdvoji i Mihailovića od ovog procega, cinično aludirajući na prethodnu odluku, kada je to učinjueno sa Igorom Novakovićem, jer mu se advokat Igor Pejić nije pojavio, sudija Slavko Žugić ipak je rekao da je vreme za završnu reč.

Međutim, Zora Dobričanin, i pored toga što se nije izvinila za svoje kašnjenje, te je to učinio sudija umesto nje, nije davala Žugiću da nastavi, dok se njen klijent Mihailović ne izjasni, a pošto mu sudija to nije dozovolio, ona je zatražila “izuzeće cele zgrade”.

“Bili ste častan sudija, ne znam šta se sa vama desilo, da  ovoliko požurujete, kao da ćete dobiti krunu za kraj vaše karijere, jer idete uskoro u penziju. Vama je cilj da osudite Simonovića i Mihailovića, i zato tražim izuzeće predsednika Višeg suda, kao i izuzeće predsednika Drugog osnovnog suda, ali i vaše”, izričita je Dobričanin, te je dodala da “će pismeno obrazloženje dostaviti do kraja ovog dana, ili najkasnije sutra ujutru”.

Pravni lek za apsurd

Advokatkinja novinara Milana Jovnaovića, Ana Matić-Alimipijević, nakon suđenja je rekla da “svaki okrivljeni može da traži izuzeće posebno”.

“Oni ovako mogu do Apelacionog suda da idu”, istakla je ona.

Na pitanje da li postoji pravni lek za ovako nešto, ona je odgovorila da je to na pravosuđu.

“Pravosuđe jedino da pokaže svoju efikasnost i brzinu u donošenju odluka”, rekla je Matić.

Suđenje je odloženo za 1. i 2. februar.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.