Vesti

Savet Evrope stavio pod lupu slučaj "Telekom-Telenor"

Nakon izlaska saopštenja Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Savet Evrope je stavio na svoju platformu o slobodi medija slučaj oko plana Telekom-Telenor u cilju izbijanja N1 televizije sa tržišta.

Naime, provajder mobilnih usluga Telenor podneo je tužbu protiv programskog direktora TV kanala N1 Jugoslava Ćosića, urednika portala Nikole Stojića i kompanije Adria News zbog njihovog izveštavanja o ugovoru između Telenora i državnog Telekoma Srbija.

Prema Telenoru, izveštaji su širili „neistinite informacije“ i bili su deo „negativne kampanje“, nanoseći „ogromnu materijalnu štetu“. Telenor je takođe podneo zahtev za privremenu zabranu objavljivanja informacija i komentara u vezi sa sporazumom Telekom-Telenor.

Sa druge strane, Viši sud u Beogradu odbio je taj zahtev i Telenor se žalio na presudu. Telenor je takođe zahtevao 113.235.628 dinara odštete (963.006,58 €).

Podsetnika radi, N1 je prvi otkrio informacije krajem januara pre nego što je zaključenje sporazuma Telekom-Telenor objavljeno u javnosti, citirajući dokumente u kojima se izričito navodi da je time Telekom postao jedini provajder sa punom kontrolom nad Telenorovim klijentima, te će imati za cilj da „unište“ provajdera kablovske televizije i širokopojasnog interneta SBB United Group. No, Telenor je negirao bilo kakav sporazum koji bi "ugrozio slobodu štampe u Srbiji".

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zabrinutost da se sporazum Telekom-Telenor ne kreće u pravcu „funkcionalnog, održivog i poštenog medijskog tržišta zaštićenog od političkog uticaja“ kako je navedeno u Medijskoj strategiji (2020-2025. ) i umesto toga izaziva strah od dalje političke kontrole nad medijskim pejzažom u zemlji.

"Ogroman iznos koji potražuje Telenor i zahtev za privremenu zabranu predstavlja dodatni pritisak na medije i njihove novinare", rekao je NUNS.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.