Vesti

Gde žurite posle tri godine

Već skoro tri meseca traje konstantno saplitanje suđenja za spaljivanje kuće novinara Žig Info portala Milana Jovanovića - odlaganjem zbog zahteva za izuzećem.

Suđenje je, prema optužnici, naručio Dragoljub Simonović, nekadašnji direktor Železnica Srbije, bivši predsednik opštine Grocka i istaknuti član Srpske napredne stranke. Odbrana optuženih, iz ročišta u ročište, koristi sve zakonske mogućnosti, te proces dovodi do ivice neprijatnosti i apsurda. A svima je jasno, naravno i sudiji Slavku Žugiću, da je reč o opstrukciji.

Slučaj ulazi u treću godinu, a braniteljka Zora Dobričanin, rekla je na poslednjem pretresu da njoj nije jasno "gde to sudija žuri". A braniteljki Dobričanin, inače zastupnici odbrane u slučaju "Jovanjica" i braniteljki optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, evidentno se ne žuri, kao ni ostalim advokatima optuženih, koji su očigledno pronašli nepresušno izvorište nafte u družini sa optuženičke klupe.

Traženje izuzeća postupajućeg sudije i viših pravosudnih funkcionera, jedina je strategija odbrane, kako bi optuženi, nekako s proleća, uz radost i veselje, sačekali da sudija Žugić krajem marta ode u penziju. Tada bi ovaj grozomorni slučaj koji se pretvorio u agoniju - krenuo iz početka.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.