Vesti

Završna reč za spaljenu kuću novinara

I pored toga što je odbrana svim snagama, koristeći pravne mehanizme pokušala da odloži današnje suđenje za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću, ono je ipak uspelo da se održi i da „stigne“ do završne reči. Osećam olkašanje, rekao je Milan u sudnici, što konačno dolazi kraj ovom.

„Odbrana je sve vreme htela da mene stavi na optuženičku klupu. Za sat vremena, Dragoljub Simonović mi je uzeo sve što smo sticali čitavog život. Kako mogu da se vrate uspomene koje je progutao plamen? Kažite, kako biste se osećali da vaši unuci kažu da se plaše da prespavaju kod babe i dede?“, zapitao se Jovanović u svojoj završnoj reči.

On je na kraju dodao da je važna presuda koju će sudija doneti.

„Pokazaće da ne postoje nedodirljivi“, jasan je bio novinar Žig Infa.

Izuzeće kao poslednja linija odbrane

Nakon uobičajenog kašnjenja nekoga iz tima odbrane, ovog puta je advokat Viktor Gostiljac zakasnio nekih desetak minuta, ali se pak izvinio zbog toga. No, Ivica Vuković, takođe advokat optuženog Dragoljuba Simonovića, poslao je telegram da neće moći da stigne na današnje suđenje zbog obaveza na Višem sudu. Međutim, cela stvar se promenila nakon pauze od sat vremena, koju je sudija Slavko Žugić izrekao, kada je tri zahteva za izuzeće da li njega, da li predsednika Drugog osnovnog suda, doslovno odbio, te se branitelj Vuković volšebno pojavio.

Iako advokatkinja Vladimira Mihailovića, Zora Dobričanin nije bila tu, njena zamenica Aleksandra Zlajović pročitala je njenu poruku u kojoj je ona iznova insistirala da njen klijent dobije reč, navodeći da „je možda želeo da prizna krivično delo, a da mu to sudija nije dozvolio“.

„Ne vidimo razlog za brzinom“, začudio se advokat Gostiljac, te je dodao: „Nemamo ništa od opstrukcije kako neki elektronski mediji prenose. Ništa nama ne menja to što vi idete u penziju 15. marta.“

Na ivici da postane izuzetno nepodnošljivo, sudija Žugić je borio da nastavi, ali mu advokatski tim odbrane to jednostavno nije dozvoljvao, te je čak u jednom momentu i advokat Vuković nazvao sudijino odbijanje zahteva „polulaičkim potezom“, pa je Gostiljac predlagao da se Igor Novaković ponovo spoji sa ovim slučajem, ali su sve to bili poslednji taktički trzaji branitelja optuženičke klupe

No, nakon i četvrtog puta traženja izuzeća sudije Slavka Žugića, zbog čega je on napravio još jednu pauzu od dvadeset minuta, sudski proces, koji je, maltene, bio u određenom zastoju upotrebom pravnih sredstava od odbrane, mogao je da se vrati u svoj kolosek.

Završna reč izmučenih

U noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanovićeve supruge Jele, te se požar proširio na garažu i ostatak kuće.

„Ne želim nikome ovo što smo mi proživeli, pa ni onima koji su nam ovo učinili“, rekla je Jela Deljanin pred kraj današnjeg suđenja. Ona je takođe rekla da su u tom plamenu nestale uspomene na ceo njihov život.

„Presuda mora da bude svetionik u ovom društvu, kako bi građanima poslala važnu poruku civilizovanosti“, istakao je tužilac Predrag Milovanović u svojoj završnoj reči i zatražio za Dragoljuba Simonovića najstrožiju kaznu od osam godina zatvora, bez ikakvih olakšavajućih okolnosti, budući da je, prema njegovim rečima, dotični sve vreme, u najblažu ruku rečeno, iskazivao dozu cinizma. Za Mihailovića je tražio do pet godina, a za Marinkovića, koji je i dalje u bekstvu, do šest godina.

Sledeće ročište je zakazano za 11. februar sa početkom od 12 časova, na kojem će odbrana imati priliku za završnu reč.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.