Vesti

Radionica „Dobra klima za razvoj“ održana na Zlataru

RES fondacija, Beogradska otvorena škola i Regionalna razvojna agencija Zlatibor, su 29. maja 2017. godine na Zlataru organizovali konsultativnu radionicu „Dobra klima za razvoj“ sa predstavnicima lokalnih samouprava, komunalnih službi i civilnog društva iz opština Priboj, Prijepolje, Nova Varoš i Raška.

Teme o kojima se razgovaralo su bile energetska efikasnost, energetski menadžment, obnovljivi izvori energije i usklađenost horizontalnih javnih politika na lokalnom nivou. Skup je otvorio predsednik opštine Nova Varoš, gospodin Radosav Vasiljević, nakon čega su sledila izlaganja predstavnika Regionalne razvojne agencije Zlatibor, gospodina Miloša Radojevića i suosnivača RES fondacije gospođe Jasminke Young i gospodina Aleksandra Macure. 

Cilj radionice je bio da se utvrde prioriteti razvoja lokalnih klimatskih politika, prepreke za njihovu implementaciju i potencijali koje akteri na lokalnom nivou prepoznaju. Radionica je deo šireg dijaloga koji RES Fondacija vodi sa lokalnim zajednicama kako bi se lokalne perspektive identifikovale, a zatim i integrisale u proces izrade nacionalne Strategije borbe protiv klimatskih promena. 

Ovo je prva u seriji radionica koje RES fondacija organizuje po čitavoj Srbiji u okviru projekta Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji" koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Švedske.