Vesti

Mala pobeda: Dragoljub Simonović osuđen

„Sve je ukazivalo na to da oni to rade zajednički i u dogovoru. Opstrukciju sam imao sve vreme. Na samom početku, još 2019., rečeno mi je da 'mnogo žurim', pa onda dobijam obaveštenja da su branitelji okrivljenih na godišnjem odmoru, te Gostiljac, te Vuković. Međutim, onda smo ušli u jednu sasvim korektnu fazu, a zatim, kako se kraj primicao, počeli smo da dobijamo zahteve za izuzeća. Čim se dobija zahtev za izuzeće bez jakog razloga, to je onda opstrukcija“

Došao je dan kada je bivši predsednik Opštine Grocka i bivši član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, Dragoljub Simonović, u prvostepenom postupku osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu za paljenje kuće novinara Žig Infa Milana Jovanovića.
 
Sa druge strane, Vladimir Mihailović, koji se nije pojavio danas, osuđen je na četiri godine zatvora, dok je  Aleksandru Marinkoviću, koji je je i dalje bekstvu, izrečeno četiri godine i tri meseca. Sudija Slavko Žugić je zamolio medije da se strpe da ova presuda bude pravosnažna, budući da je ovo prvostepena, te da odbrana i tužilaštvo imaju pravo na žalbu.
 
Opstrukcija i katarza

Nije mnogo prošlo od izricanja presude, a Dragoljub Simonović je zajedno sa svojim advokatima Ivicom Vukovićem i Viktorom Gostiljcem u znak protesta izašao iz sudnice, jer je sudija počeo da obrazlaže, iako nije morao, svoju presudu. Međutim, trenutak kada su okrivljeni i branioci izašli uz negodovanje jeste bio kada je sudija javno i otvoreno izjavio da je ceo sudski proces bio opstruiran od cele odbrane.
 
„Sve je ukazivalo na to da oni to rade zajednički i u dogovoru. Opstrukciju sam imao sve vreme. Na samom početku, još 2019., rečeno mi je da 'mnogo žurim', pa onda dobijam obaveštenja da su branitelji okrivljenih na godišnjem odmoru, te Gostiljac, te Vuković. Međutim, onda smo ušli u jednu sasvim korektnu fazu, a zatim,  kako se kraj primicao, počeli smo da dobijamo zahteve za izuzeća. Čim se dobija zahtev za izuzeće bez jakog razloga, to je onda opstrukcija“, izričit je bio Žugić.
On je u svom katarzičnom obrazlaganju rekao da će pokrenuti i postupke koji su u njegovoj moći kako bi zaštitio dostojanstvo suda.
„Trpeo sam vređanja mene i samog suda. Rekli su mi da sudim po nalogu predsednika države“, jasan je bio sudija, te je zamerio i oštećenom Jovanoviću da „nije zadovoljan kakve je nastupe imao u medijima“.
„Nisam zadoljan što je Milan Jovanović postavljao pitanja u medijima 'ko štiti Simonovića'. Ja ga ne štitim, kao ni tužilac, kao što možemo da vidimo“, ocenio je Žugić.
 
Drugo poluvreme

Tužilac Predrag Milovanović koji je postupao u procesu protiv  Simonovića rekao je da je izrečena kazna „predstavlja malu pobedu institucija“, ali da bi trebalo sačekati da postane pravosnažna.
„Moramo da sačekamo pravosnažnu odluku, i da onda mediji izveste o svemu onome što se dogodilo, jer ovo je bio jedan nečastan i sraman čin prvookrivljenog i drugih koji su u tome sudelovali, te se nadam se ovako nešto nikada neće dogoditi“, izjavio je tužilac za medije.
 
Sa druge strane, novinar Milan Jovanović se zahvalio medijima što su sve vreme pratili ovaj postupak.
 
„Slučaj bi ko zna kojim putem otišao, da nije bio u centru pažnje svih novinara u Srbiji, ali i u Evropi i celom svetu. Prihvatam da budem žrtva, da bi sutra vama mlađima bilo bolje u vašem radu, da ne morate da strepite za ono što radite, i da časno i pošteno radite svoj posao, kao i što ste ga do sada radili“, rekao je Jovanović.
 
On je dodao da je očigledno da Simonovića nije zaštitila partijska knjižica, a takođe se složio sa tužiocem da moraju da budu strpljivi i da vide šta će drugostepeni organi uraditi.
Ovom presudom je okončan prvostepeni postupak koji se od maja 2019. godine vodio protiv Simonovića, Mihailovića i Marinkovića. Suđenje još jednom okrivljenom, Igoru Novakoviću, nastavlja se dalje s obzirom na to da je nedavno razdvojeno zbog nepojavljivanja advokata okrivljenog.
 
Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.