Vesti

Novinar Nenad Živković u borbi za pristojnu javnu komunikaciju

„Važno je da se taj domen pristojnosti sačuva. Nažalost, svedoci smo da svakog dana mediji, pogotovo tabloidi, i te kako narušavaju civilizovanost javnog komuniciranja. Ne etiketiraju politički protivnici, već se često zadire u privatnost i intimu, podatke iz suđenja i medicinske kartone“

Novinar Nenad Živković i dalje vodi bitke pred domaćim sudovima, međutim, u sredu se na zakazanom ročištu nije pojavio Aleksandar Čupić, odgovorno lice portala ePančevo, medija kog je Živković tužio zbog povrede ugleda i časti. Čupić je, kako je objašnjeno, u izolaciji zbog korona virusa, te je ročište odloženo za 18. maj.

„Već više od dve godine je prošlo otkako su TV Pančevo i portal ePančevo započeli i vodili jednu neprincipijalnu, duboku uvredljivu i diskreditujuću kampanju protiv mene, nakon što sam 22. februara 2019. govorio na skupu '1 od 5 miliona' u Pančevu“, istakao je za NUNS Živković.

On objašnjava, pošto je takođe tužio i TV Pančevo, da su svi ti slučajevi povezani, jer su ta dva medija funkcionisala zajednički.

„EPančevo je prenosilo ono što TV Pančevo objavi, samo, naravno, bez video-priloga. Zbog toga sam odlučio da ih tužim, jer takva vrsta komunikacije je neprimerena i neprihvatljiva u Srbiji. Jako minira nivo javne komunikacije. Umesto razmene argumenata i činjenica, čitavu javnu raspravu spušta na jedan nepristojan i necivilizovan nivo“, rekao je naš sagovornik.

Živković se nada da postoji svest u sudstvu šta je nivo pristojne komunikacije.

„Važno je da se taj domen pristojnosti sačuva. Nažalost, svedoci smo da svakog dana mediji, pogotovo tabloidi, i te kako narušavaju civilizovanost javnog komuniciranja. Ne etiketiraju politički protivnici, već se često zadire u privatnost i intimu, podatke iz suđenja i medicinske kartone“, izričit je Živković.

Pored tog, sudski proces se vodi i protiv TV Pančevo zbog emitovanih priloga u kojima je Živković označen kao „plaćeni projekat" i „politički aktivista", koji podržava „"proustaške medije", i da je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije. Zbog ovih priloga, REM je Radio-televiziji Pančevo izrekao meru upozorenja, a glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov smenjen je sa te funkcije.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.