Vesti

Radionica „Dobra klima za razvoj” održana u Leskovcu

RES fondacija, Beogradska otvorena škola i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga su 31. maja 2017. godine u Leskovcu organizovali konsultativnu radionicu Dobra klima za razvoj sa predstavnicima lokalnih samouprava i civilnog društva iz opština Trgovište, Bosilegrad, Surdulica, Vladičin Han i Vlasotince.

Teme o kojima se razgovaralo su bile energetska efikasnost, energetski menadžment, obnovljivi izvori energije i usklađenost horizontalnih javnih politika na lokalnom nivou. Skup je otvorila predstavnica Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, nakon čega su sledila izlaganja gospođe Mirjane Jovanović iz Beogradske otvorene škole i suosnivača RES fondacije gospođe Jasminke Young i gospodina Aleksandra Macure. 

Cilj radionice je bio da se utvrde prioriteti razvoja lokalnih klimatskih politika, prepreke za njihovu implementaciju i potencijali koje akteri na lokalnom nivou prepoznaju. Radionica je deo šireg dijaloga koji RES Fondacija vodi sa lokalnim zajednicama kako bi se lokalne perspektive identifikovale, a zatim i integrisale u proces izrade nacionalne Strategije borbe protiv klimatskih promena. 

Ovo je druga u seriji radionica koje RES fondacija organizuje širom Srbije u okviru projekta "Unapređenje civilnog društva za pristupanje Srbije Evropskoj uniji" koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Švedske. Radionica je registrovana i kao događaj u okviru Nedelje održive energije Evropske unije EU Sustainable Energy Week.