Vesti

Radionica „Dobra klima za razvoj” održana u Nišu

Res fondacija i Beogradska otvorena škola su 1. juna u Nišu organizovali još jednu u nizu konsultativnu radionicu Dobra klima za razvoj sa predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva iz opština Svrljig, Knjaževac, Gadžin Han, Doljevac, Bela Palanka, Ražanj i Leskovac.

Teme o kojima se razgovaralo su bile energetska efikasnost, energetski menadžment, obnovljivi izvori energije i usklađenost horizontalnih javnih politika na lokalnom nivou. Skup je počeo izlaganjima suosnivača RES fondacije  Jasminke Young i Aleksandra Macure i Mirjane Jovanović iz Beogradske otvorene škole. Nakon uvodnih izlaganja usledila je interaktivna diskusija u malim grupama u formatu fokus grupe. 

Cilj radionice je bio da se utvrde prioriteti razvoja lokalnih klimatskih politika, prepreke za njihovu implementaciju i potencijali koje akteri na lokalnom nivou prepoznaju. Radionica je deo šireg dijaloga koji RES Fondacija vodi sa lokalnim zajednicama kako bi se lokalne perspektive identifikovale, a zatim i integrisale u proces izrade nacionalne Strategije borbe protiv klimatskih promena.

Ovo je druga u seriji radionica koje RES fondacija organizuje po čitavoj Srbiji u okviru projekta Transformator koji Beogradska otvorena škola sprovodi uz podršku Švedske. Radionica je registrovana i kao događaj u okviru Nedelje održive energije Evropske unije EU Sustainable Energy Week.