Vesti

Savet Evrope zabeležio orkestrirani napad na KRIK

Brojne tabloidne novine su 10. marta 2021. godine, uključujući Srpski telegraf, Kurir i Alo, štampale su članke na naslovnim stranicama navodeći da Mreža za istragu zločina i korupcije (KRIK) sarađuje sa Veljkom Belivukom, uhapšenim vođom organizovanog kriminala grupa.

Ovi članci sugerišu da je KRIK bio Belivukov „privatni medij“ i da su pristali na „tajni dogovor“. TV Pink je u glavnim vesti naveo da "nisu retke pojave da kriminalne grupe imaju svoje medije”.

Sumnja se da su ljudi iz vrha policije novinarima KRIK-a dostavljali podatke o kretanju članova porodice predsednika Aleksandra Vučića". Pre ovih navoda, KRIK je izveštavao o Belivuku i njegovim navodnim vezama sa srpskom vladom.

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare, predsednik Vučić nije odgovorio na pitanje novinara KRIK-a u kojem se ističe navodna veza između generalnog sekretara vlade Novaka Nedića i Belivukove grupe. Umesto toga, predsednik Vučić nazvao je novinara nevaspitanim.

U vezi sa optužbama iznetim 10. marta, KRIK je na svom nalogu na Tviteru izjavio: „KRIK je po ko zna koji put meta prorežimskih medija koji na svaki način pokušavaju da diskredituju naš rad“.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.