Vesti

NUNS-ov medijski kalendar od 20. februara do kraja marta

Svakog meseca novinar NUNS-a pravi kalendar sa najvažnijim događajima u prethodnom periodu.

1. mart

NAGRADA Fondacije Tanja Petrović uručena je u Beogradu istoričarki umetnosti i fotografkinji Goranki Matić za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

7. mart

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin prikazali na konferenciji koja je prenošena na 13 domaćih televizijskih kanala (svim sa nacionalnom frekvencijom i najgledanijim kablovskim) fotografije leševa ljudi koji su, kako je rečeno, stradali u zločinima koje je izvršila kriminalna grupa Veljka Belivuka.

10. mart

MREŽA za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila se opet našla na meti provladinih medija koji pokušavaju da je diskredituju, ovog puta direktno je povezivajući s uhapšenim vođom kriminalne grupe, Veljkom Belivukom. Više provladinih tabloida objavilo je na naslovnim stranama svojih izdanja za 10. mart navode da Belivuk sarađuje s KRIK-om, da je to njegov "privatni medij", s kojim ima "tajni dil".

13. mart

NEZAVISNO društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija Lokal pres istupili su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije.

16. mart

NA KONFERENCIJI ispred Narodne skupštine Srbije, koju su organizovala novinarska i medijska udruženja NUNS, NDNV, Asocijacija medija, AOM, Lokal pres i Slavko Ćuruvija fondacija, zatraženo je da se povodom napada na novinare redakcije KRIK izjasni Republičko javno tužilaštvo (RJT), te su zatražili i razgovor sa međunarodnim institucijama u Srbiji. NA SEDNICI Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zaključeno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uznemirio javnost nedavnim emitovanjem fotografija unakaženih leševa.

17. mart

POSLANIK vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je u Skupštini Srbije izneo niz optužbi na račun redakcije KRIK-a i urednika Stevana Dojčinovića lažno tvrdeći da peru novac, ne plaćaju porez i da su kriminalno udruženje. Martinović se tako priključio kampanji protiv KRIK-a koja traje više od nedelju dana, a u kojoj ih provladini tabloidi i mnogi poslanici vladajuće koalicije, dovode u vezu sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom. Vreme u Skupštini Srbije Martinović je iskoristio i da napadne predstavnike organizacije CRTA, Vukosavu Crnjanski i Rašu Nedeljkova, navodeći da voze najnovije i najskuplje automobile, lažno tvrdio da imaju predstavništvo u "vili na Dedinju koja teško može da se poredi sa objektima u kojima se nalaze ambasade najmoćnijih država sveta" i naveo da žive u luksuznim stanovima.

19. mart

POSLANICI u Evropskom parlamentu podneli su nove amandmane na izveštaj o Srbiji kojima kritikuju nedavne napade na redakciju KRIK i organizaciju CRTA.

25. mart

ODLUČENO je da se osuda napada na KRIK i nevladinu organizaciju CRTA nađe u konačnom izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji, jer je za taj amandman glasala većina poslanika.

28. mart

GRUPA "Novinarke protiv nasilja prema ženama" ponavlja apel medijima da o tvrdnji glumice Danijele Štajnfeld da je silovao glumac Branislav Lečić izveštavaju bez senzacionalizma. Povod za ovo saopštenje jesu naslovne strane tabloida. Glumica Danijela Štajnfeld je u intervjuu za Insajder navela da ju je, u maju 2012, silovao kolega i prijatelj Lečić.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.