Vesti

Bodrožić: Danas KRIK, sutra neko drugi

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, rekao je da su “profesionalni novinari onemogućeni da slobodno i bezbedno rade svoj posao”.

“Pokušaji da se kriminalizuje rad novinara tog portala pokazali su da vlast nije spremna da učini sve na šta je obavezuju zakoni, već širi mržnju i stvara ambijent koji nije bezbedan za nezavisne medije. Očekivali smo da se povodom optužbi i laži oglase nezavisne insitutucije, ali nažalost, dobili smo blagu, zakasnelu, reakciju nadležnog ministarstva, ali ne i Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost novinara”, istakao je Bodrožić.

On je naglasio da su “državno tužilaštvo, MUP, REM, zaštitnik građana i mnogi drugi nemi na crtanje mete redakciji KRIK, dok su se narodni poslanici vladajuće partije u Skupštini potrudili da još više kriminalizuju novinare KRIK”.

Govoreći o eventualnom protestu, Bodrožić je rekao da su za sada odustali od te ideje zbog strožih epidemioloških mera, ali da će se o protestu razmišljati ako se nastavi sa napadima.

Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a, rekao je da njegova redakcija već nedelju dana pod napadima vladajućih medija, koji su glasnogovornici vlasti.

“Oni nas svrstavaju, bez ikakvih dokaza, da smo deo neke kriminalne grupe, a razlog tome je to što godinama pišemo o vezi između Beluvukove grupe i vrha vlasti. Sada, kada vlast hoće da hapsi tu grupu i želi da izbriše prošlost sa tom grupom, pokušavaju da odbrane sebe i optužujući nas. KRIK je od osnivanja konstantno pod napadima provladinih medija”, rekao je Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a.

Urednik KRIK Stevan Dojčinović rekao je da su tabloidi glasnogovornici vlasti i da bez dokaza povezuju KRIK i kriminalne grupe.

Kako je rekao napadi na KRIK traju već pet godina, zbog toga je redakcija tužila neke novine i dobila ih na sudu, ali da je ovo najopasniji napad do sada jer se KRIK povezuje sa jednim od kriminalnih klanova koji su u ratu.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.