Vesti

Južne vesti na braniku slobode

Južne vesti su već odavno na udarcu zbog svog izveštavanja sa lokala, međutim, u poslednjih par meseci napad na njih je postao sve žustriji i agresivniji.

Naime, početkom februara pojavio se lažni portal Južne vesti.info, koji je u potpunosti preuzeo njihov logo, ime, dizajn, boje, sve u cilju da zbuni čitaoce, i da na taj način diskredituje samu redakciju.

Kopija sajta Južnih vesti izašao je u etar početkom 2021. godine, a vlasnik domena je firma TV Super-Sat communication d.o.o. iz Beograda, koja je registrovana juna 2020. Njen vlasnik i glavni i odgovorni urednik, prema javno dostupnim infomacijama, jeste Ivica Golubović. Golubović iza sebe ima nekoliko firmi koje su zatvorene, u stečaju ili blokirane, a jedna od njih je ICI Finance Consulting. Osim toga, vodi i udruženje Rom press, a urednik je i TV Info 24. Firme koje vodi povezuju isti broj telefona i zajedničke adrese sa drugim medijskim kompanijama.

Međutim, ovo nije prvi slučaj kopiranja i zloupotrebe vizuelnog identiteta i imena lokalnih medija. U posednje vreme imali smo ovakav slučaj u Valjevu sa portalom Kolubarske i Čačku sa portalom Ozonpresa. Pregledom tih sajtova lako se može uočiti da su napravljeni kako bi kompromitovali rad medija i novinara medija koje kopiraju.

Sa druge strane, poslednji potez lažnog sajta Južnih vesti jeste crtanje mete na glavnoj i odgovornoj urednici "Južnih vesti", Gordane Bjeletić, koju „lažnjak“ optužuje u svom tekstu "Grdana Bjeletić laže i manipuliše informacijama" da ima zadatak da sruši Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu i da sklone gradonačelnicu Niša.

Sve je to usledilo nakon toga što su Južne vesti ukazale na diskriminatorsko ponašanje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, koja je rekla da neće više davati nikakve izjave za medije koji komentarišu njihove izjave.

Srbija ima strahovitu istoriju represije nad novinarskom profesijom, te ovakvo ponašanje predstavnika vlasti uopšte ne pomaže da se položaj novinara u ovom društvu popravi. Međutim, ceo ovaj rukopis ponašanja predstavnika vlasti, dejstovanja lažnog sajta, ima za cilj da u potpunosti uguši svaku moguću slobodu govora i mišljenja na lokalu.

Podsećanja radi, članovi redakcije portala Južne vesti i njihova deca dobili su stravične pretnje smrću u decembru prošle godine putem interneta.

„Svi koji su ikada pratili naš rad znaju da ovu užasnu zloupotrebu nećemo koristiti za obračune, ali nećemo dozvoliti da se niko obračunava, vređa i diskredituje naš medij i naše ljude. Ovaj problem prevazilazi jedan medij. Nije reč samo o plagiranju, napadima i pokušajima diskreditacije, već o direktnom ugrožavanju javnosti koju dezinformišu i realnoj opasnosti za sve kredibilne medije za koje je profesionalno novinarstvo jedino novinarstvo“, stav je Južnih vesti.

Južne vesti su već ranije upozorile partnerske medije da kada prenose informacije obrate pažnju da li su izvor Južne vesti ili lažni sajt koji se isto zove, a izgled takođe može da ih dovede u zabludu.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.