Vesti

Marija Babić: Srbija da se fokusira na stvaranje povoljnog okruženja za slobodu izražavanja

U utorak, 11. maja, od 12 časova do 13:30, održao se onlajn događaj na kojem je predstavljen izveštaj misije o stanju slobode medija i bezbednosti u Srbiji, koji je organizovan od Article 19 Media Freedom Rapid Response i Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

"Vlada Srbije je 2020. osnovala dve nove radne grupe za primenu Akcionog plana medijske strategije", rekla je Sara Klark, direktorka za Evropu i Aziju ispred Article 19, te je naglasila da se efikasnost ovih mehanizama tek treba da se proceni.

Ona je rekla da "bezbednost novinara u Srbiji izaziva sve veću zabrinutost".

"Pandemija bolesti kovida-19 pogoršala je već dovoljno tešku situaciju. U napade na novinare i medijske radnike umešani su i javni zvaničnici i policija. U ključne slučajeve koji izazivaju zabrinutost spada i slučaj policijske brutalnosti prema demonstrantima i novinarima tokom protesta u julu 2020. i hapšenje novinarke Ane Lalić zbog izveštavanja o neadekvatnoj medicinskoj opremi u bolnici u Novom Sadu", rekla je Sara Klark.

Ona je takođe izrazila zabrinutost oko slučaja zastrašivanja novinarke Bojane Pavlović, koju su uznemiravali nepoznati učinioci, a policija je nije zaštitila nakon što je fotografisala Danila Vučića (sina predsednika Aleksandra Vučića) u društvu jednog navodnog učinioca krivičnog dela.

Marija Babić, pravnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije i istraživačica, rekla je da je sloboda medija u Srbiji već duži niz godina na niskom nivou, ali da je situacija sa korona virusom tokom 2020. doprinela da bude još teža.

"U 2020. NUNS je mapirao skok broja slučajeva napada i pritisaka na novinare, te je zabeleženo 189 incidenata koji obuhvataju verbalne pretnje, fizičke napade i pritiske", rekla je ona.

Ona se takođe osvrnula i na izveštaj Evropske komisije, prema kojem je Srbija ostvarila izvestan broj pripremljenosti u vezi sa slobodom izražavanja, pre svega misleći na usvajanja nove medijske strategije.

"Međutim, primena nove strategije još nije započela i nije zabeležen nikakav konkretan napredak u pogledu poboljšanja sveukupnog okruženja za ostvarivanje slobode izražavanja. Posebno se izdvaja da bi Srbija trebalo da se fokusira na stvaranje povoljnog okruženja u kojem se nesmetano može ostvariti sloboda izražavanja i obezbeđivanja da organi za sprovođenje zakone i sudske vlasti pravilno i brzo reaguju na pretnje, fizičke napade, nasilje, kao i da Vladini zvaničnici javno osude ovakve slučajeve", istakla je Marija Babić.

Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs, da se Srbija umorila od straha, te je rekla da dnevni list Nova ne može da pronađe štampariju zbog cele situacije.

"Nastavićemo da se borimo, ali i da će vlasti shvatiti da sloboda medije ključ demokratije. Potrebna nam je još veća spremnost dela EU da uspostavi dijalog o slobodi medija, jer je ovo jedina stvar koja može da poboljša napredak, budući da se ovde u Srbiji to ne dešava", rekla je ona.

Dodala je da je dobila ogroman broj pretnji putem interneta, stoga ih je prijavila je slučajeve pretnji na mreži putem interneta, ali vlasti do dana danšnjeg nisu povodom toga ništa učinile

"EU mora da nastavi dijalog sa vladom Srbije kako bi postojeći mehanizmi zaštite novinara efikasno funkcionisali", istakla je Ana Lalić.

Pol Henri Prezet, šef komunikacija, informacija i medija delegacije Evropske unije u Srbiji se slaže da bi trebalo da se usredsredi na to kako se ovaj strateški okvir može preneti na istinski napredak za pluralizam i slobodu medija.

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.