Vesti

Novine „Nova“ niko neće da štampa

Dnevni list „Nova“, koji će, kako najavljuje njegovo uredništvo, imati kritički osvrt prema vlasti Srpske napredne stranke - ne može da pronađe štampariju; Veselin Simonović, direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs, kazao je da u Srbiji postoji šest, sedam štamparija koje bi mogle da štampaju ovaj list, ali uzalud. Istakao je i to da su nove novine bile spremne da plate čak i više nego što je tržišna cena.

"Niko neće da nas štampa. Možda neke zaista nemaju kapaciteta, jer su prebukirane, ili nemaju tehničkih uslova. Niko iz štamparija nije rekao da neće, svi su rekli da – ne mogu. To je problem. Počevši od kompanije ‘Ringier’, njihov odgovor je bio da nemaju kapacitet, to razumem. Štamparija ‘Borba’, zatim Politika ima tehničkih problema, a štamparija ‘Color Press’ iz Novog Sada nema treću smenu. I jedna jedina svetla tačka je štamparija ‘Mađar So-a’ u Novom Sadu, koji su stvarno veliki profesionalci, izašli su u susret i rekli su nam da bi oni štampali“, rekao je Simonović za N1.

Štamparija Mađar So, pak, može samo polovinu novina da odštampa u koloru. Predsednik NUNS Željko Bodrožić rekao je za Danas da „većina štamparija u Beogradu ima kapaciteta za štampanje novih novina, naročito Ringierova, ali da je očigledno da ne smeju da prihvate posao, jer su Junajted medija i njeni mediji na crnoj listi vlasti“.

„I ovaj slučaj pokazuje gde smo danas kada su medijske slobode u pitanju i koliko je vladajuća partija spremna da zagorča život svakome ko ne podržava njenu politiku i ne obavlja propagandu u njenu korist. I ovaj slučaj nas vraća u devedesete i sve ide ka tome da im je cilj da nas potpuno zatru. I bukvalno“, rekao je Bodrožić.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.