Vesti

Digitalna mizoginija: Osnažene novinarke, ljubomorni patrijarhat

U prethodnom broju Dosijea o medijima izašao je tekst pod naslovom "Osnažene novinarke, informisani građani" koji je nastao u sklopu martovske kampanje "Media4Women" i bavio se važnošću uloge medijskih radnica i njihovoj lošoj poziciji u ovoj profesiji.

Pošto naše društvo lebdi u nekom iskrivljenom sistemu vrednosti, tviteraško pleme je nasrnulo na ovaj tekst, čim je bio šerovan na nalogu Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Bilo je tu svakojakih anonimnih ludaka koji su ispaljivali raznorazne mizogine komentare u vezi sa izgledom novinarki koje su bile sagovornice u tom tekstu.

Uz malčice kopanja kako je sve to tako odjeknulo, opet su članovi naše redakcije imali priliku da vide opkurnog kolovođu digitalne SNSrbije, pod imenom Небойша Кръстич iliti ugašeni & poznatiji kao "krle22", kako je cinično kvotovao taj tekst, i tim potezom otvorio kapiju zverinjaka koji je nagrnuo da grize u cilju da uguši svaku moguću pomisao da žene mogu slobodno da pišu, rade i misle.

Komjuniti menadžerka našeg tima je munjevito posakrivala te prizemne i uvredljive komentare, pošto mirotočivi Tviter ne dozvoljava da se oni obrišu.

Nažalost, ono što ona nije mogla da ukloni jeste taj ogavni momenat koji je, zapravo, pokazao, što je u gorepomenutom tekstu i obrazloženo, da naše okruženje ne trpi žene ni na kakvim pozicijama.

Ceo ovaj hororični paradoks upravo potvrđuje i istraživanje, koje je NUNS sproveo uz podršku Beogradske otvorene škole, u kojem je 71 odsto ispitanica odgovorilo da su dobijale mizogine i rodno zasnovane komentare na internetu.

Novinski tekst o ugroženosti žena bio je, ispostavilo se, okidač za mržnju i ogledalo jada i čemera koji nas okružuje.

Pokuljali su, eto, grozomorni izlivi frustracija, svedočeći o nepravdi i opasnostima kojima su žene svakodnevno izložene.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.