Vesti

Napad na Daška Milinovića: Smotani fašisti i licemerna država

Dvojica napadača U. S. (25) i N. K. (24) su 16. aprila, u Novom Sadu, prema direktivi M. E. (31), oko 6.45 sati, šipkama i suzavcem napali novinara i radijskog voditelja Daška Milinović.

"Fašisti su smotani i glupi ko k. Dobio sam suzavac u oči i tri udarca štanglom u ruku. Pobegli su onda. Pizde. Hvala na brizi. Smrt fašizmu!", napisao je Milinović.

Iako su sve medijske organizacije veoma brzo reagovale i tražile da se pronađu počinioci ovog zlodela, razumljivo je da je postojala strepnja da li će ovaj slučaj postati samo jedna kap u moru nerazjašnjenih napada na novinare.

Međutim, već oko samog podneva premijerka Ana Brnabić je nedvosmisleno osudila ovaj napad, da bi već popodne ministar policije Aleksandar Vulin obelodanio privođenje jednog od osumnjičenih, a potom je policija uhapsila i drugog počinioca i podstrekača.

"Očigledno je da je ovaj napad planiran, jer sam ih već video kako me čekaju dan ranije. U svakom slučaju, radi se o ljudima koji su me pratili neko vreme, napali su me, ali sam već očekivao da bi mogli da me napadnu i baš iz tog razloga sam bio pripremljen da se dobro postavim za odbranu, pa napad nije prošao onako kako su oni želeli", rekao je Milinović u intervjuu za Radio 021 i ocenio da je napad bio loš za imidž zemlje, a da se vlast vodi isključivo imidžom.

"Svestan sam da im nisam posebno drag, ali isto tako sam svestan da im nije u interesu da država izgleda kao fašistička septička jama", rekao je on.

Napad na Milinovića je pokazao i to kako državni organi i institucije mogu da funkcionišu, kada im se to dozvoli, naravno, ali je takođe do kostiju ogolio koliko umeju da budu slepi, gluvi i nemi kada država okrvavi svoje ruke do ramena.

Takođe, pokazalo se i kako državotvorni pipci ne dozvoljavaju samostalne rendžere da divljaju bez njihove dozvole. Sve njih, što kaže Daško, treba zvati pravim imenom - klasični fašisti.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.