Vesti

NUNS-ov medijski kalendar za april

Svakog meseca novinar NUNS-a pravi kalendar sa najvažnijim događajima u prethodnom periodu.

 1. april

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za najbolju novinarku pripala je novinarki portala Nova.rs Ani Lalić. Godišnja regionalna nagrada „Mirko Đorđević“ za najboljeg novinara na eksjugoslovenskom prostoru pripala je Draganu Bursaću.

6. april

Kompanija “Millennium team doo” tužio je lokalne medije JUGpress iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i dnevni list Danas, portal Nova.rs i kablovske televizije N1 i News Maxadria, i svi zbog verodostojnog prenošenja informacija iznesenih na konferencijama za medije Narodne stranke u Leskovcu i Vranjskoj banji početkom februara ove godine, a “Millennium team doo” u tužbama zahteva utvrđivanje povrede ugleda i naknadu materijalne štete u visini od 100.000 evra po tužbi.

9. april

Novinarka lista Duga Radislava Dada Vujasinović ubijena je pre 27 godina, pod još nerazjašnjenim okolnostima. Prvobitna istraga govorila je da se novinarka ubila iz lovačke puške, međutim, holandski forenzički institut je pre pet godina veštačenjem došao do zaključka da urok smrti mogu biti ubistvo, samoubistvo ili nesrećni slučaj

11. april

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja položili su danas vence u Svetogorskoj ulici u Beogradu, na mestu gde je novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999. godine.

13. april

Prošlo je šest meseci od upada grupe huligana na izložbu strip-umetnika u Staroj kapetaniji u Zemunu. Tog dana, 13. oktobra 2020, petnaestak mladića u crnim jaknama s kapuljačama i s maskom preko lica uletelo je na izložbu u okviru festivala Novo doba. Ubacili su suzavac u galeriju i pocepali izložene radove. Akciju su pratile otvorene pretnje na društvenim mrežama. Tužilaštvo je otvorilo istrage protiv N. N. lica i desničarskog udruženja Levijatan.

18. april

Novinari novosadskog informativnog portala ,,021’’ zatekli su plakate zalepljene na zgradi svoje kancelarije na kojima piše „Autonomaši, ovo je Srbija!“. U redakciji smatraju da su lica koja su poslala ovakve poruke i pretnje učinila to ciljano, s obzirom na to da sumnjaju su lica koja su zalepila plakate isti oni koji su se javno hvalili da će „poslati poruku autonomašima“.

22. april

Republička javnu tužiteljka Zagorka Dolovac razrešila je dužnosti zamenika tužioca Predraga Milovanovića koji od samog početka pratio slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, pošto je prvostepena presuda napadnuta sa četiri žalbe odbrane na Apelacionog sudu. Javna tužiteljka Dolovac je bez ikakvog obrazloženja donela ovakvu odluku.

23. april

Održan pomen radnicima Radio-televizije Srbije (RTS) ubijenim 23. aprila 1999. u NATObombardovanju zgrade u Aberdarevoj, u dva časa i šest minuta, u prisustvu članova porodica, zaposlenih u RTS-u i saradnika. Prošlo je 22 godine od ovog događaja, a javnosti i dalje nisu poznate sve činjenice koje su dovele do ubistva 16 ljudi u RTS-u