Vesti

Srbija juče nije otvorila klaster 1 u pregovorima sa EU, izjave premijerke i ministarke neprecizne

BRISEL – Na osnovu izjava predsednice Vlade Ane Brnabić i ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović mogao bi se izvući zaključak da je Srbija juče na međuvladinoj konferenciji sa EU otvorila klaster 1. Međutim, juče je samo zaključeno da je ovaj klaster već otvoren, jer je Srbija poglavlja u okviru njega otvorila u prethodnom toku pristupanja. Otvaranja novih klastera nije bilo.

U okviru klastera 1 nalazi se Poglavlje 32: Finansijski nadzor, koje je otvoreno u decembru 2015, Poglavlja 23: Pravosuđe i osnovna prava i 24: Pravda, sloboda i bezbednost, koje je Srbija otvorila u julu 2016. godine, Poglavlje 5: Javne nabavke, otvoreno u decembru 2016. i Poglavlje 18: Statistika, otvoreno u decembru 2018.

Osim toga, u okviru klastera 1 su i ekonomski i politički kriterijumi za članstvo, poput postojanja funkcionalne tržišne privrede i demokratskih institucija, kao i reforma javne uprave. Svi ovi kriterijumi važe od početka procesa pristupanja Srbije.

Da je Srbija otvorila sva poglavlja u okviru ovog klastera znalo se još prilikom objavljivanja predloga nove metodologije u februaru 2020, kada je prvi put predstavljeno grupisanje poglavlja u klastere. Tada je bilo jasno da je Srbija u klasteru 1 otvorila sva poglavlja, dok su u preostalih pet klastera neka poglavlja otvorena, a neka tek čekaju na otvaranje.

Podsećamo, još 11. juna mediji su preneli da nema saglasnosti da se sa Srbijom ovog meseca otvore nova pregovaračka poglavlja, koja su sada grupisana u klastere. Kako je preneto, deset država članica bilo je protiv.

Međutim, na osnovu izjava premijerke i ministarke, moglo bi se zaključiti da je Srbija juče otvorila klaster 1 – “Osnove”.

“Vraćamo se u Beograd s tim da je klaster 1 otvoren, da je Srbija ispunila sve što se od nas očekuje i traži za otvaranje još dva klastera, klastera 3 i 4”, izjavila je premijerka Brnabić.

Kako prenosi Tanjug, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je juče počela primena nove metodologije na naš pregovarački proces i da je Srbija faktički otvorila klaster 1, koji se odnosi na osnove vladavine prava.

Međutim, kako je izjavio i komesar za proširenje Oliver Varhelji, jučereašnji učesnici “zaključili da je, prema novoj metodologiji, klaster 1 već otvoren”.

On je dodao da tokom slovenačkog predsedavanja Savetom EU, koje počinje 1. jula, pristupni proces Srbije može da se dinamizuje, ali da bi se to desilo, Srbija mora da odradi svoj deo posla.

Jučerašnja međuvladina konferencija je prva koju je Srbija održala od usvajanja nove metodologije proširenja. Kako je navedeno u saopštenju Saveta EU, “sastanak je služio jačanju dijalog između država članica i Srbije, sa ciljem fokusiranja napora na ključne reforme, koje bi trebalo da omoguće napredak u procesu pristupanja”.

Srbija nije otvorila nijedno novo poglavlje, ni pre ni posle nove metodolgoije, još od 10. decembra 2019. godine. Stručnjaci od tad procenjuju da je ovaj zastoj povezan sa stanjem u oblasti vladavine prava i demokratskih institucija u Srbiji.