Vesti

Ko je predlagao kandidate za državna odlikovanja – službena tajna

Na ovogodišnjoj svečanosti povodom Dana državnosti, na Sretenje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 170 odlikovanja. Među odlikovanima našli su se muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, reditelj Emir Kusturica, novinarke Jelena Zorić i Gordana Uzelac, ali i Pekinški institut za genetska istraživanja, Air Serbia i Šumarski fakultet u Beogradu.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokušao je da sazna ko je sve predložio i koga za dodelu ovih državnih priznanja. Takođe, interesovalo nas je i ko čini Komisiju za odlikovanja koja razmatra predloge.

Međutim, iz Generalnog sekretarijata Predsednika Republike stigao je polovičan odgovor.

Informaciju o tome ko su predlagači i koga su kandidovali nismo dobili uz obrazloženje da se o tome diskutuje na sednicama Komisije zatvorenim za javnost.

„Poslovnik Komisije za odlikovanja propisuje (…) da su sve informacije u vezi sa sednicom Komisije poverljive i da predstavljaju službenu tajnu“, navodi se u rešenju.

Ovakav razlog za odbijanje u suprotnosti je sa Zakonom o tajnosti podataka i Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kaže za CINS advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

„To da organ mimo kriterijuma iz zakona, poslovnikom ili bilo kojim drugim aktom, proglašava za tajnu gotovo sve što radi, u očiglednom je neskladu sa odredbama Zakona o tajnosti podataka“.

Iako se u rešenju Generalnog sekretarijata ističe da bi odavanjem službene tajne mogle nastupiti „teške pravne posledice po interese zaštićene zakonom koji pretežu nad interesom za pristup informaciji“, Šabić kaže da je to citirano samo kao fraza, a da organ vlasti očito nije „vagao“ interese.

„Da jeste, naveo bi, dužan je to, koji to ’zakonom zaštićen interes’ bi bio ugrožen i koje bi to ’teške posledice’ mogle nastupiti ako bi se informacije koje ste tražili učinile dostupnim“, kaže Šabić za CINS.

Odlikovanja dodeljuje predsednik svojim ukazom dok Komisija, sastavljena od uglednih ličnosti koje izabere predsednik, razmatra predloge i dostavlja ih, zajedno sa svojim stavom, njemu na konačno odlučivanje.

Za razliku od informacija koje se tiču predlagača i predloga, podatke o sastavu Komisije Generalni sekretarijat Predsednika je dostavio CINS-u.

Tako se iz kopije Odluke o postavljenju predsednika i članova Komisije za odlikovanja iz jula 2017. godine vidi da je Vučić za predsednika Komisije imenovao tadašnjeg dekana Pravnog fakulteta u Beogradu Simu Avramovića koji je trenutno ambasador Srbije u Vatikanu.

Za njegovog zamenika postavljen je tadašnji pukovnik Miroslav Talijan, a za članove tadašnji državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić i tadašnji zamenik šefa Kabineta Ministarstva unutrašnjih poslova Svetozar Radić.

Kako se navodi u odgovoru dostavljenom CINS-u, Komisija u ovom sastavu razmatrala je i predloge za ovogodišnju dodelu odlikovanja povodom Dana državnosti.