Vesti

Početak suđenja advokatu Bojiću za pretnje novinarki Jeleni Zorić

Naime, Jeleni Zorić su pomenute pretnje upućene ispred Specijalnog suda u Beogradu, zbog izveštavanja o slučaju Jovanjica.

 

Njoj je okrivljeni Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije, optuženog da je na imanju svoje firme „Jovanjica“ uzgajio više od tone i po marihuane, 28. decembra prišao, dok je radila svoj novinarski posao zajedno sa snimateljem, i rekao: „Molim Vas budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim ‘Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića'.“

 

On je Jeleni Zorić, između ostalog, rekao i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“. Već dan kasnije, na istom mestu nakon ročišta Predragu Koluviji, advokat Bojić je ponovo prišao Jeleni Zorić i rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio.“

 

 

Nelagoda, ne strah

 

„Okrivljeni nema nikakav lični razlog za negativno mišljenje prema oštećenoj“, rekla je advokatkinja Pavlović, te je napomenula da se protiv Bojića i njegove porodice vodi takoreći medijski rat.

 

„Mediji su ukinuli pretpostavku nevinosti, te su njegova porodica i on pretrpeli ogroman pritisak“, rekla je ona, te je napomenula da „ni tužilaštvo ništa nije uradilo kako treba, pa je sve išlo ka ugrožavanju pretpostavke nevinosti“.

 

„Nije bilo nikakavih pretnji tog dana, a ovo sve deluje na fikciju tužilaštva“, naglasila je Pavlović, stoga je priložila i dokaz mejla poslatog Radnoj grupi za bezbednost novinara, u kojem je Jelena Zorić neposredno oko navedenog događaja rekla da „oseća nelagodu zbog pretnji“.

 

„Dakle, ona nije osetila strah, već negalodu“, podvukla je Bojićeva advokatkinja.

 

Ona je takođe rekla da poziva Aleksandru Zlatić i Jovanu Ristanović kao svedokinje koje će da potvrde šta se tog dana stvarno desilo. Od dokaza zatražila je i pribavljanje snimaka sigurnosnih kamera za oba ta dana između 13.30 i 14.30 sati.

 

Sa druge strane, Svetislav Bojić je rekao da se neće izjašnjavati i da neće odgovarati na pitanja, dok se ne dostave video-snimci sa kamera. Takođe, pozvao je dva svedoka Novicu Pavlovića i Aleksandra Stepanovića, zaposlene u Upravi kriminalističke policije, na okolnosti šta je oštećena njima tačno izjavila neposredno nakon događaja, ali je i pozvao kao svedoka Predraga Koluviju, koji je trenutno pritvoren u posebnom odeljenju u Višem sudu, da bi rekao da li je ikakve poruke slao preko njega Jeleni Zorić.

 

Kontinutet zastrašivanja

 

Dragoljub Đorđević, advokat Jelene Zorić, rekao je da je ona dobijala i druge pretnje. On je priložio i fotografiju na kojoj se vidi ružičasti papir sa pretećom porukom, koji je našla ispred svog stana u kojem živi. Takođe je napomenuo da je dobila pretnje putem društvenih mreža od Sergeja Mrđe, koji je trenutno u bekstvu i za kojim je raspisana Interpolova poternica zbog slučaja „Jovanjica“, te je rekao da je ovo sve deo kontinurane kampanje koja se vodi protiv nje.

 

„Uprkos tome što je u spisima predmeta i dopis straže posebnog odeljenja, u kojem piše da se snimci čuvaju samo 23 dana, i da nisu u mogućnosti da se dostave – kolega Bojić je rekao da će svoju odbranu dati tek kada se oni pribave“, istakao je Đurđević za medije nakon završenog ročišta.

 

On je rekao da će pre saslušanja oštećene Zorić, sud pribaviti dokaze, te će nakon toga, saslušati i nju.

 

Glavni pretres je zakazan za 16. septembar sa početkom u 10.30 časova.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.