Vesti

Kad je obezbeđenje jače od Ustava

Radnici obezbeđenja u uniformama i bez legitimacija izašli su na javnu površinu, ispred gradilišta fabrike, i stali ispred kamere NewsMax Adria, sprečavajući TV ekipu da radi svoj posao. Scene ispred kineske fabrike bile su uznemirujuće i građanima je poslata poruka da, zapravo, žive u okupiranoj državi, u kojoj, na delu teritorije, ne važi njen Ustav. Osim svojim telima, snimanje su pokušavali da spreče i raširenim jaknama, a sve vreme su i sami snimali novinarsku ekipu svojim mobilnim telefonima.

 

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja, advokat Rodoljub Šabić ocenio je da slučajevi ometanja medijskih ekipa da snime priloge ispred gradilišta fabrike kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, predstavljaju “grubo kršenje Ustava i zakona Srbije”.

 

Šabić je za agenciju Beta kazao da su takvi postupci “pravno neodrživi a faktički ponižavajući i nedopustivi”.

 

Rekao je i to da nadležni državni organi imaju obavezu da kineske investitore “upozore da benevolentan odnos sa kojim su dočekani u Srbiji ni u kom slučaju ne podrazumeva njihovo pravo da krše naš Ustav i ne poštuju naše zakone”.

 

“Ustav Srbije garantuje slobodu izražavanja koja, uz ostalo, izričito podrazumeva pravo da se i slikom šire ideje i informacije. Ustav takođe garantuje pravo svakog da bude obavešten o stvarima od javnog značaja a obavezuje medije da o tome vode računa. Reč je o fundamentalnim ljudskim pravima koja se ostvaruju neposredno. Način njihovog ostvarivanja može se izuzetno urediti zakonom, ali ta prava nikad ne mogu i ne smeju biti predmet nečijeg ćeifa, dobre ili loše volje”, naveo je bivši poverenik.

 

Podsetio je na to da Krivični zakonik tretira nedozvoljeno snimanje i emitovanje snimaka, ali da ga vezuje “isključivo za snimanje koje je zadiranje u privatnost, odnosno povredu prava fizičke ličnosti a ne za snimanje javnih objekata”.

 

“Zabrana snimanja nekih objekata odnosno njihove okoline bi mogla, samo eventualno, biti posledica primene Uredbe o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata, ali to važi za bitno drugačije objekte, one od strateškog značaja za državu, i podrazumeva odgovarajuće procene bezbednosnih službi i odgovarajuću proceduru”, naveo je Šabić.

 

Dodao je da izgradnja fabrike u Zrenjaninu predstavlja “apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti” čak i da kako je naveo, “Linglong je korisnik velikog zemljišta i ogromnih, višemilionskih subvencija dobijenih od Srbije i čak i da nisu javno iznete ozbiljne sumnje o tome da projekat visoko rizičan po životnu sredinu, kompanija ga realizuje bez obavezne procene mogućeg štetnog uticaja”.

 

“U slučaju da se sprečavanje i ometanje TV ekipa nastavi, mediji bi trebalo da kategorički zahtevaju adekvatno reagovanje državnih organa, nezavisno od njihove verovatno male spremnosti na to, pa čak, povodom eventualne štete koju trpe, i da potraže sudsku zaštitu”, zaključio je Šabić

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.