Vesti

Književnici Zorici Tijanić književna nagrada “Nadži Naman”

Nagrada se dodeljuje od 2002. godine, a međunarodnu fondaciju, u gradu Žunjeu, koja se nalazi 15 km od Bejruta, osnovao je Nadži Naman, libanski humanista i promoter kulture. Nagrada se dodeljuje autorima najostvarenijih književnih dela.

 

Na ovogodišnjem konkursu, od 3217 učesnika iz osamdeset zemalja, nagrađeno je 75 pisaca, a među njima iz Srbije, Zorica Tijanić, kojoj je pripala nagrada za kreativno književno stvaralaštvo.

 

Nagrađeni radovi će biti objavljeni u Godišnjoj knjizi nagrada, koju će objaviti Fondacija za besplatnu kulturu “Nadži Naman” (Naji Naaman’s Foundation for Gratis Culture), a laureati će dobiti i sertifikate za promovisanje u počasne članove Kuće kulture “Nadži Naman” (Maison Naaman pour la Culture).

 

Zorica Tijanić je rođena 1971. godine u Đakovu. Piše poeziju, prozu i književnu kritiku. Do sada je objavila preko 13 knjiga, uredila 23 časopisa i više knjiga. Nedavno je objavila knjigu “Putopisi, kolumne i eseji” u izdanju “Svitka” iz Požege. Prvu zbirku poezije “Miris daljina”, je objavila za “Čigoja štampu”, a kasnije i naredne četiri zbirke.

 

Autorka je pet romana, od kojih je “Putovanje kroz san Ksenije Lovrić” u izdanju “Banatskog kulturnog centra” iz Novog Miloševa bio nominovan za nagradu “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike iz Istočnog Sarajeva. Koautorka je zbirke poezije i priča za decu na slovenačkom jeziku. Dve zbirke su joj takođe prevedene. Osnivačica je i glavni urednik regionalnog časopisa za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor i časopisa Horizont iz Zemuna.

 

Dobitnica je više književnih nagrada, između ostalih i Nagrade I reda iz Sanktpetersburga za pesme posvećene Jesenjinu. Priredila je dva zbornika savremenih pesnika i tri antologije posvećene Bodleru, Jesenjinu i Džejms Džojsu. Zastupljena je u više od stotinu zbornika poezije, prevođena na nekoliko stranih jezika, a njena poezija je objavljivana na književnim portalima, u književnim časopisima i novinama.

 

Članica je Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnika Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Živi i radi u Beogradu.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.