Vesti

Šešeljeva škola blaćenja

Identična je bila potom i retorika predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, a njihovi napadi očigledno su deo kampanje protiv profesionalnog novinarstva koje doživljavaju kao opasnost. I na njega reaguju afektivno, mimo demokratskih obzira i u očiglednoj svađi sa svojim ustavnim ovlašćenjima.

 

Gledaoci Pinka, preko kog se predsednik obratio građanima Srbije, mogli su da čuju da dnevni list Danas vodi "najcrnju propagandu" samo zato što je izveštavao o tome da je njegov brat Andrej Vučić bio u mesnim zajednicama u Novom Sadu, u kojima su održavani izbori.

 

Predsednik to nije demantovao, piše Danas, niti je mogao to da učini, jer ništa nismo izmislili.

 

"Evo šta su mom bratu zamerili, što se pred izbore u trećem redu, potpuno skromno, slikao sa članovima SNS. Čovek je kriv što je kao član Glavnog odbora stranke otišao i razgovarao sa aktivistima. On može da kaže ja sam tu, podržavam svoga brata i to je to. Zašto to naglašavam na ovakav način? Šta treba, da mu bude zabranjeno kretanje, da mu kažu ne smeš da budeš u Novom Sadu, u Beogradu. To je suština svega", rekao je Vučić, uživo iz Brisela, pokazujući naslovnu stranu Danasa.

 

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić smatra da je ovo pritisak na redakciju Danasa, ali "i najgora moguća uvreda i kleveta".

 

"To je Šešeljeva škola blaćenja i denuncijacije koju je Vučić završio sa odličnom ocenom i čije 'učenje' i dalje praktikuje na unutrašnjem planu. Takva izjava je nedostojna funkcije koju obavlja i ona pokazuje da je on predsednik samo svojim glasačima, a prema ostalima se ophodi kao okupator", ocena je Bodrožića.

 

Istovremeno, na domaćem terenu, nakon što je Zoran Čičak, koji je pružao podršku i Pokretu slobodnih građana i tadašnjem predsedniku Saši Jankoviću, priveden zbog tvita, premijerka Srbije Ana Brnabić je gostujući na Pinku povezala njegovo pisanje sa naslovnim stranama Danasa kao poziv na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja. Brnabić je u jutarnjem programu na televiziji Pink komentarisala dve naslovne strane Danasa, sa naslovima: "Džipovi i Andrej Vučić u borbi za mesne zajednice" i "Andrej Vučić imao zadatak da opominje i disciplinuje".

 

"Evo vidite kako su inventivni iz dana u dan, dakle na dve strane Andrej Vučić. Mada je Andrej ovde u trećem redu, ovde mislim čak u četvrtom redu, čovek koji se zaista nikako ne eksponira, koji je otišao tamo da razgovara sa našim mesnim odborom, što je čini mi se meni najlepši primer toga u stvari kako se baviti politikom. Nije se slikao sa članovima Vlade, nije se slikao na nekim gala večerama, događajima, otišao je čovek u jedan mesni odbor", rekla je Brnabić. A nije dugo trebalo uredniku Danasa, Draži Petroviću, da odgovori i kaže da je predsednica Vlade preuzela ulogu portparola brata predsednika države i da nastavlja obračun sa slobodnim medijima, ali strategijom koju kao da je osmislio "neki uduvani student političke propagande".

 

"Razjašnjava nam premijerka po jutarnjim programima šta smo mi mislili kada smo pravili naslovne strane gde smo locirali predsednikovog brata tokom odsudne bitke za novosadske mesne zajednice. Te fotografije inače su objavili naprednjaci na društvenim mrežama a mi smo ih samo preneli", izjavio je Petrović i zaključio da režim nastavlja obračun sa slobodnim medijima.

 

Draža Petrović: Kanonadu uvreda i budalaština

 

"Spinovanje naprednjaka privođenjem Zorana Čička i predsednikovim izjavom da Danas vodi fašističku propagandu, te premijerkinom izjavom da spremamo atentat na nekog od dva Vučića, dostiglo je plafon besmisla. Ne znam šta više mogu da izmisle, ali su njihove propagandne ideje impresivne. Kad god je u Danasu pomenut Andrej Vučić u poslednjih nekoliko godina, mi smo proživljavali pravu kanonadu uvreda i budalaština sa ekrana ili stranica režimskih medija. Međutim, i dalje nam nije razjašnjeno sa najvišeg mesta u ovoj državi čime se bavi Andrej Vučić i koja je njegova uloga u srpskoj politici? Da li je on službenik Narodne banke ili nešto drugo?", odgovorio je Draža Petrović

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.