Vesti

Trijumf zločina

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) Srbije odbacilo je 27. maja prijavu bivših zatočenika u logorima koje su držali bosanski Srbi tokom rata u Bosni i Hercegovin; logoraši su prijavu podneli zbog, kako su naveli, neistina iznetih u emisiji beogradske Happy TV.

 

U emisiji Happy TV-a “Dobro jutro, Srbijo”, voditelj Milomir Marić i njegov gost Predrag Antonijević rekli su da su logori u Prijedoru bili otvorenog tipa, iz kojih su ljudi mogli izlaziti, a pokazujući na fotografiju logoraša Fikreta Alića, kazali su da je on “mršav od tuberkuloze”.

 

Bivši zatočenici su se rešili na ovaj korak zbog toga što su, kako su naveli, u emisiji “Dobro jutro, Srbijo”, emitovane u februaru ove godine, iznesene neistine kojima se omalovažava njihovo stradanje.

 

“Milomir Marić je prvi počeo iznositi mišljenje kako su logori u stvari bili otvorenog tipa iz kojeg je svako mogao izaći, na što se Antonijević nadovezao spomenuvši ‘onog mršavog od tuberkuloze’, misleći na Fikreta Alića, čovjeka iza žice, s fotografije koja je 1992. godine obišla svijet”, naveli su podnosioci prijave.

 

No, članica REM-a Judita Popović izjavila je za BIRN da je prijava razmatrana sredinom maja, ali “je odlučeno da se taj posutpak obustavi, zato što se nije našao nijedan razlog koji bi dao mogućnosti Savetu da kazni emitera“. Dodala je i to da je stručna služba REM-a zaključila da “može eventualno da se govori o tome da su dati neki neistiniti podaci“, ali da ništa drugo u vezi sa emisijom nije bilo problematično.

 

Judita Popović je rekla da je nezadovoljna ishodom i da je forsirala da se razgovara o tom pitanju, jer ima nekoliko odluka međunarodnih sudova “u kojima se jasno govori da su kršena prava tih logoraša".

 

Helsinški odbor:

 

Laži na Hepiju Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji naveo je da je “Haški tribunal utvrdio činjenice da su srpske snage 30. aprila 1992. preuzele kontrolu nad opštinom Prijedor, nakon čega je na hiljade nesrpskih civila, bosanskih muslimana i Hrvata, zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

 

"Uspostavljanje ovih logora bilo je posledica namerne diskriminacije i progona nesrpskog stanovništva i deo plana da se oni koji nisu Srbi proteraju iz opštine Prijedor. Ukazujemo da su urednik TV Happy i njegov gost izrekli laži na televiziji sa nacionalnom frekvencijom."

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.