Vesti

MFRR i RBG registrovali napad na Marka Vidojkovića

Na sajtu MFRR piše da je "20. juna 2021. godine, srpski novinar Marko Vidojković primio u svom sandučetu na Instagramu sledeću pretnju: 'Znam gde stanuješ, zaklaću te k***** sine… Prvo ću da te zakoljem a onda imam da te sečem na komade glupanderu glupi… Zaklaću te, kunem se”. Vidojković je pisac i TV voditelj emisije „Dobar, loš, zao“ na Novoj S."

 

Sa druge strane, prema pisanju Cenzolovke, "Reporteri bez granica" (RBG), međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu, reagovali su povodom pretnje smrću koju je Marko Vidojković dobio posle emitovanja emisije „Dobar, loš, zao“, čiji je koautor zajedno sa Nenadom Kulačinom.

 

Reporteri su na Tviteru podsetili da je pretnja stigla posle emisije u kojoj su autori govorili o genocidu u Srebrenici, te da je Vidojković bio meta pretnji i ranije. Oni su pozvali vlasti u Srbiji da razmotre mogućnost policijske zaštite za Vidojkovića i da brzo uhvate one koji su pretnje uputili.

 

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za slobodu medija Tereza Ribeiro zahteva da se odmah istraži pretnja smrću upućena Marku Vidojkoviću i da se kazne oni koji su mu pretili.

 

„Nasilje prema novinarima na internetu predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik i može dovesti do toga da oni ne mogu da nastave sa svojim poslom važnim za društvo“, tvitovala je Riberio.

 

Policija je danas saopštila da je rasvetlila pretnje upućene Vidojkoviću. U MUP-u kažu da su pretnje stigle iz Austrije.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.