Vesti

Velika pobeda - Viši sud u Subotici oslobodio optužbi ekološkog aktivistu

Početkom juna  2017. godine Viši sud u Subotici oslobodio optužbi je Dragane Pečuricu, ekološkog aktivistu iz Bačke Topole. Naime, Dragan Pečurica je oslobođen optužbi za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti kompanije AIK Bačka Topola DOO (poznatija kao Žibel) iz Bačke Topole.

Poslednje tri godine je trajao sudski postupak u kome kompanija AIK Bačka Topola DOO dokazivala da je Dragan Pečurica narušio poslovni ugled njihove kompanije pozivajući vlasti, na građanskim protestima, da odreaguju i zaštite građane od zagađenja koje narušava kvalitet života stanovnika Bačke Topole. U obrazloženju presude piše: Navedenom prvostepenom presudom okrivljeni Dragan Pečerica je na osnovu člana 423 st. 1. Član 2. Zakona o krivičnom postupnku oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti iz čl. 239 st 1. Krivičnog zakona. Čak iako je postojala svest okrivljenog da neke od tvrdnji koje je javno iznosio o oštećenom nisu tačne, namera njihovog iznošenja nije bila narušavanje poslovnog ugleda već zaštita životne sredine. 

-Na putu Srbije ka EU ovo je ohrabrujuće! Moj cilj nije bio da pobedim na sudu kompaniju Žibel, već da živimo u zdravom okruženju. Jasno je da se dobijanjem ove sudske presude nastavlja borba za kvalitetniji i dostojanstveniji život mojih sugrađana u Bačkoj Topoli. Nije Žibel jedini zagađivač. Nastaviću da organizujem protestne skupove za zdravu životnu sredinu u Bačkoj Topoli, svakog 17. u mesecu. Ne odustajem od svoje borbe za pravo na zdravu životnu sredinu, koju nam garantuje Ustav Republike Srbije, kaže Dragan Pečurica.

Vojvođanska zelena inicijativa podržava ekološka udruženja i aktiviste koji se bore za poštovanje zakona i standarda i daju podršku približavanju Srbije EU. Tim Zelene patrole je od 2014. godine do pravosnažnog rešenja o oslobođenju Dragana Pečurice pružao mu podršku. Emisija „Reka Krivaja – Pojeo vuk magarca“, iz godine u godinu prati borbu Dragana Pečurice protiv zagađenja u Bačkoj Topoli i borbu na sudu, protiv zagađivača.  U međuvremenu smo emisiju ažurirali novim činjenicama i možete je videti na youtube kanalu Vojvođanske zelene inicijative.