Vesti

UNESCO priručnik za izveštavanje o migrantima dostupan svima

Naime, ona se bavi jednim od najvećih izazova 21. veka: migracijama, prisilnim raseljavanjem i njihovim izveštavanjem u medijima.

 

Obraća se profesorima novinarstva, medijskim federacijama i udruženjima i dopire do onih koji izveštavaju o migrantima i izbeglicama u redakcijama u zemljama koje su pogođene tim krizama.

 

Ceo koncept knjige obuhvata sve aspekte potrebne za obuku analiza, istraživanja, prezentacije, marketinga i etike pokrivanja samih migracija. Jedinstven je jer sadrži rezultate komunikacijskih studija, kao i političkih i društvenih nauka, a razvila ga je međukulturna grupa globalno poznatih istraživača, medijskih pedagoga i medijskih praktičara.

 

Potpisnik istraživanja i uređivanja jeste Institut za međunarodno novinarstvo Erih Brost na Univerzitetu u Dortmundu. Institutov fokus jeste na velikim studijama komparativnog novinarstva sa naglaskom na Afriku i Bliski istok.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.