Vesti

NUNS traži od Vlade Srbije da pomogne novinarima iz Avganistana

NUNS je pozvao Vladu Republike Srbije da pomogne našim kolegama, avganistanskim novinarima, posebno novinarkama i drugim medijskim radnicima u okviru njihovih napora za evakuaciju.

 

Brojne zemlje već su se pridružile inicijativi za izdavanje humanitarnih viza i pomažu u spašavanju desetina novinara čiji su životi u neposrednoj opasnosti.

 

U okviru akcije koju koordinira Međunarodna federacija novinara, holandska vlada pristala je da pomogne 15 avganistanskih medijskih radnika.

 

Vlada Velike Britanije razgovara sa Nacionalnom unijom novinara (NUJ) o broju novinara kojima će pružiti pomoć. Pakistan je spasio čak 311 medijskih radnika, dok je Kanada uspostavila poseban program pomoći.

 

NUNS je zamolio Vladu Republike Srbije da se priključi pružanju pomoći i da razmotri mogućnost izdavanja vize za hitne slučajeve kako bi pomogla u spašavanju medijskih radnika u Avganistanu.

 

Spisak avganistanskih novinara kojima je potrebna pomoć vodi Međunarodna federacija novinara (IFJ), čiji smo član, u saradnji sa profesionalnim udruženjima i sindikatima novinara u Avganistanu.

 

Na ovom LINKU možete pogledati Vladama kojih zemalja je do sada poslata molba da se uključe u ovu akciju.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.