Vesti

Novinarka Blica na sudu: Tužbom protiv istine

Ona je prva u svom autorskom tekstu pod naslovom “Poznata mlada glumica Milena Radulović: ‘Silovao me učitelj glume Miroslav Mika Aleksić kad sam imala 17 godina’” razotkrila tamnu stranu škole poznatog gurua glume Aleksića.

 

U tužbi se, prema pisanju Cenzolovke, navodi da je napis „proizvoljan autorski tekst”, a ne izjava glumice Milene Radulović, sa kojom je Ivana Mastilović Jasnić razgovarala, kako je predstavljeno u Blicu. „Ništa tu nije proizvoljno. To je Milenina izjava iz koje je izvučen naslov. Njena ideja je bila da izađe kao portparolka svih tih devojaka i insistirala je na tome da govori u množini.

 

Ona je na više mesta u tekstu rekla ono što je na kraju bilo na naslovnoj strani. To je pritisak koji oni vrše i kojim pokušavaju da nas zaustave”, rekla je za Cenzolovku Ivana Mastilović Jasnić.

 

Nakon Milenine ispovesti, javljale su se još mnoge žrtve koje su bile seksualno zlostavljane u toj školi. Aleksić se sada tereti za ukupno devet silovanja i polnih uznemiravanja sedam polaznica te škole – dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam oštećenih.

 

Ivana Mastilović Jasnić je takođe prva pisala o slučaju Milutina Jeličića Jutke, koji je 2020. osuđen na tri meseca zatvora zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić. On je nju i Blic koji je objavljivao tekstove o seksualnom zlostavljanju tužio 38 puta. Jeličić je u aprilu ove godine izašao iz zatvora, dok je za osumnjičenog Miroslava Aleksića preliminarni početak suđenja predviđen za septembar.

 

Projekat  Slobodni novinari – temelj profesionalnog izveštavanja se realizuje u okviru projekta " Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji" koji se sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom.